Havi és éves összehasonlításban egyaránt csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben decemberben. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden nem végleges adatként azt közölte, hogy decemberben a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az elemzők által várt 0,9 százaléknál jelentősebben, 1,1 százalékkal csökkent novemberrel összevetve, míg az Európai Unióban 1 százalékkal zsugorodott.

Éves szinten az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom a novemberi 0,4 százalékos csökkenés után decemberben 0,8 százalékkal esett. Elemzők némileg nagyobb, 0,9 százalékos éves forgalomcsökkenésre számítottak az euróöveztben. Az Európai Unióban a kiskereskedelmi forgalom 0,7 százalékkal maradt el 2022 decemberéhez mérten.

Havi szinten a legnagyobb mértékű kiskereskedelmi forgalomcsökkenést Szlovéniában (-3,6 százalék), Dániában (-3,2 százalék) és Luxembourgban (-3,1 százalék) jegyezték fel. A legnagyobb növekedés Szlovákiában volt 2 százalékkal.

Éves összevetésben Szlovéniában csökkent a legjelentősebben a kiskereskedelmi forgalom decemberben, 15 százalékkal, Észtországban 4,2 százalékkal és Szlovákiában 3,8 százalékkal. A legnagyobb növekedés Horvátországban volt 8,9 százalékkal Cipruson 3,8 százalékkal és Spanyolországban 3,4 százalékkal.