December 1-vel megemelték hazánkban a garantált bérminimum és a minimálbér összegét is. Utóbbi 326 000 forintra, míg az előbbi 266 800 forintra emelkedett. Azonban az EU novembertől bevezetett új szabályának köszönhetően valószínűleg újra emelni fogják hazánkban a minimálbért.

Hivatalos: aláírták, így végleg eldőlt, mennyi lesz a minimálbér

December 1-től emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum bruttó összege is.Ha kíváncsi a részletekre

Az EU új, 2024 november 15. hatályba kell lépő irányelve szerint a bruttó átlagbér 60 százalékában kötelesek megállapítani az uniós országok a minimálbért. Ezentúl az OECD-vel összhangban a minimálbér rendszeres felülvizsgálatát írja elő az unió – írja az Euronews.

Van ahol nincs is minimálbér

A csak minélbért keresők aránya Európa több országában meghaladja a 10 százalékot. Öt uniós államban– Dániában, Olaszországban, Ausztriában, Finnországban és Svédországban – uniós államban nem létezik az államilag szabályozott minimális fizettség intézménye, illetve az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országai közül Norvégiában, Svájcban és Izlandon sincs törvényben megállapított minimálbér

Az egyes országokban jelentősen eltér a minimálbért keresők aránya. A 2018-as adatok szerint  Szlovéniában volt a legmagasabb (15,2 százalék) a legalacsonyabb fizetést keresők hányada, ezen kívül a Bulgáriában, Romániában, Lengyelországban és Franciaországban kapta a munkavállalóknak legalább a tizede a minimum fizetést. További tíz EU-s tagállamban – többek között Magyarországon (7,7 százalék) – 5 százalék feletti volt ez az arány. 

Az EU kétharmadában a bruttó minimálbér a 1000 euró alatt van, az uniós minimálbérek összege nagy szórást mutat a bulgáriai havi 477 eurótól a luxemburgi 2571 eurós minimum fizetésig.  A 2000 eurót csak a luxemburgi, az ír, a holland és az olasz minimálbér haladja meg. 14 EU-s államban 1000 euro alatti a minimálbérek mértéke. 

A decemberben megemelt összeggel számolva a hazánkban fizetett minimum összeg az uniós minimálbérek alsó harmadában található.

Az arányokat számbavéve nem olyan nagyok a különbségek

Az országok közötti árszínvonalbeli különbségeket figyelembe vevő vásárlóerő paritással (PPS) számolva a minimálbérek esetében kisebb az eltérés. Az így kiigazított fizetések alapján az albániai 542 eurótól a német 1883 euróig terjed a minimálisan kifizetett bér összege. 

A németen kívül a luxemburgi, a holland, belga, francia, ír, lengyel, szlovén és spanyol fizetések esetén haladja meg az így számított összeg az 1250 eurót. Ha a vásárlóparitással korrigálunk, akkor a cseh, a szlovák, az észt, a lett és bolgár munkavállalók számíthatnak 1000 euro alatti minimálbérre. 

Magyarországon az átlagkeresethez viszonyítva is alacsony a minimálbér

Az EU minimálbér megállapításánál a bruttó mediánbér 60 százalékát vagy az átlagbér 50 százalékát tartja irányadónak, azonban számos európai országban alacsonyabb ez az arány

Az OECD által közzétett adatok szerint 2022-ben 10 olyan uniós – többek között hazánk –ország volt, ahol a bérminimum nem érte el a mediánbér 50 százalékát.

Összesen csak három uniós tagállamban (Portugáliában, Szlovéniában és Franciaországban) haladta meg a 60 százalékot. Hazánk esetében 1007 euró (388 ezer forint) volt a PPS-el kiegészített minimálbér.

A 2022-es jelentésében az OECD a minimálbérek rendszeres felülvizsgálatára szólította fel a tagjait. Ezzel összhangban az EU új, a minimálbért a bruttó átlagkereset 60 százalékához kötő irányelvének célja a legkevesebb kereső munkavállalók védelme, a minimum fizetés folyamatos korrigálása és a bérmegállapodási tárgyalások előmozdítása. Az idei adatok még nem nyilvánosak, de 2023 novemberében 621 200 forint volt a honi bruttó átlagkereset, aminek a 266800 forintos minimálbér a 43 százaléka.