Elhalasztotta a döntést az Európai Parlament jogi bizottsága arról, hogy a képviselők az EU Bírósága elé citálják-e az Európai Bizottságot, amiért tavaly decemberben felszabadított Magyarország számára 10,2 milliárd euró felzárkóztatási támogatást.

Az EP-képviselők azt kifogásolják, hogy az Európai Bizottság úgy ítélte oda a pénzeket Magyarországnak, hogy a nemzeti hatóságok nem hajtották végre maradéktalanul az elvárt igazságügyi reformot.

A jogi bizottság korábban február elsejére időzítette a határozathozatalt, azonban a Népszava értesülése szerint végül úgy határoztak, hogy több időre van szükségük egy megalapozott döntés meghozásához.

Ennek következtében várhatóan február közepén tárgyalnak majd a perindítás lehetőségéről, a parlamentnek legkésőbb március második felében kell döntenie arról, hogy bíróságra viszi-e az ügyet.

Amennyiben a per elindítása mellett döntenek a képviselők, akkor a végrehajtást csak a parlament elnöke akaszthatja meg, amennyiben plenáris szavazást kezdeményez róla, erre azonban kifejezetten ritkán szokott sor kerülni.