Csúcsot döntött február után márciusban is a zöld rendszámmal forgalomba helyezett járművek száma Magyarországon – közölte az Energiaügyi Minisztérium a Facebook-oldalán.

A közlemény szerint a világoszöld hatósági jelzéssel felszerelt teljes állomány csaknem háromezerrel gyarapodott márciusban. A 2920 darabos bővülés jelentősen felülmúlja az idén februárban regisztrált előző, 2594 darabos csúcsot.

Hasonlóképpen rekordot döntött a márciusi növekedés a tisztán elektromos kategóriában, első alkalommal lépve át a havi kétezres szintet. A 2108 újonnan munkába állt gépkocsi a megelőző hónap 1704 darabos rekordjához mérten is nagy előrelépés.

A Belügyminisztérium friss adatközlése szerint zöld rendszámos járműből 93 ezernél, tisztán elektromosból 53 ezernél több fut már az országban.

A komplett zöld flotta ezzel 2020 elejéhez képest több mint ötszörösére, a leginkább környezetbarát járműpark pedig majdnem a hétszeresére nőtt. A kizárólag elektromos hajtású személyautók száma a múlt hónapban haladta meg az 50 ezret.

A vállalkozások február eleje óta igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást elektromos személygépkocsi, teherautó vagy kisbusz beszerzéséhez. A minisztérium közlése szerint hétfő reggelig már csaknem 3000 elektromos gépjármű megvásárlásához igényeltek összesen 11,3 milliárd forint támogatást a cégek, több mint 2200 személyautóra és közel 700 kisteherautóra. Márka szerinti bontásban a BYD, a Tesla és a Volvo gyártmányai a legnépszerűbbek.

Márciusban megszülettek az első körös támogatói döntések, a 191 sikeresen pályázó vállalkozás 171 személygépkocsival és 47 kisteherautóval erősítheti meg járműparkját. Előkészületben van és a közeljövőben megjelenhet a flottaszolgáltatóknak szóló célzott hitelprogram is.

 

 

 

Lázár János minisztériuma több tízezer autósnak tehet keresztbe

Az Építési és Közlekedési Minisztérium továbbra is megvonná a kedvezményeket a plug-in hibrid autóktól. Ha átmegy a módosítás, akkor jelen állás szerint körülbelül 38 ezer autós bukná a zöld rendszámot.