Nem tett le arról az Építési és Közlekedési Minisztérium, hogy megvonják a zöld rendszámot, és annak minden kedvezményét a plug-in hibrid autóktól – közölte a Pénzcentrum kérdésére a Lázár János vezette tárca. Mint írták, a szabályok felülvizsgálata „társadalmi elvárás”.

Tavaly ősszel derült ki, hogy szigorítást terveznek a zöld rendszámoknál, azóta azonban nem érkezett hír a folyamatról, amelynek a célja az, hogy csak tisztán elektromos járművekre vonatkozzanak a kedvezmények. 

Ha átmegy Lázárék javaslata, akkor a plug-in hibrid autók elveszítenék a különleges rendszám adta kedvezményeket, mint az (egyre kevesebb településen elérhető) ingyenes parkolás, valamint regisztrációs adót, teljesítményarányos gépjárműadót, vállalkozások esetében cégautóadót, és az adásvételkor vagyonszerzési illetéket is kellene fizetni utánuk a tulajdonosoknak – jelenleg még nem kell a zöld rendszám miatt.

A tervek szerint nem azonnal cserélnék le az érintettek rendszámait, hanem legkésőbb a következő műszaki vizsgán – így az ingyenes parkolás valameddig még megmaradhat a kedvezmények között.

Most az ÉKM a Pénzcentrum kérdésére közölte, hogy a magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás ötödéért a közlekedési szektor, ezen belül 98 százalékban a közúti közlekedés felel, és a kibocsátás csökkentése nagymértékben elősegíthető a járműállomány korszerűsítésével, a tiszta, nulla kibocsátású járművek térnyerésének támogatásával.

A tisztán elektromos meghajtású gépkocsik közlekedésének környezetvédelmi tulajdonságai messze előnyösebbek más, részben elektromos hajtású, de belsőégésű motorral is működő járművek környezetvédelmi tulajdonságainál, ezért indokolt az azonos mértékű üzemeltetési kedvezmények fenntartásának felülvizsgálata.

A társadalmi elvárások is ebbe az irányba mutatnak, hiszen sok esetben olyan gépjárművek közlekednek zöld rendszámmal, és részesülnek egy tisztán elektromos, így nulla kibocsátású autóhoz hasonló mértékű kedvezményekben, amelyek nagyobb belsőégésű motorral rendelkeznek, mint egy átlagos benzin-, vagy dízelüzemű autó – részletezték. 

Több tízezer autóst érinthet

A minisztériumi válasz tiszta, nulla kibocsátású járművekre vonatkozó része arra utalhat, hogy a szigorításba bevonnák az úgynevezett hatótávnövelővel ellátott villanyautókat is. Ebben az esetben jelen állás szerint

majdnem 38 ezer autós bukhatja a zöld rendszámát.

Mivel összességében 88 229 zöld rendszámot bocsátottak ki január végéig, a szigorítás azt jelentené, hogy a különleges kedvezményre jogosító rendszámtáblák 43 százaléka eltűnne az utakról.