A zárt ülés zárónapján Kocsis Máté frakcióvezető bejelentette, hogy a Fidesz-frakció javaslatcsomagot nyújt be a kormánynak, amely pontosan 25 féle törvényt módosít.

Köztük van az egészségügyi szakdolgozók jövő évi béremelése, amelyet korábban második lépcsőként említett Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára – írja a hvg.hu.

Az első lépcső volt, amikor idén júliustól az ápolók valamint a további egészségügyi dolgozók egységesen 18 százalékkal magasabb bért kaptak. Arra összesen 50 milliárd forintot különítettek erre el a büdzsében. Korábban az RTL Híradóban Balogh Zoltán a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azt mondta: Takács Péter arra tett ígéretet, hogy a szakdolgozók bére 2024 márciusától 60 százalékkal nőhet.

Jövő év márciusától ismét nő az érintetti kör.

Egészen pontosan 83 889 egészségügyi szakdolgozó bére nő tavasszal, de már differenciáltan – derül ki a javaslatcsomagból, amely szerint mindez 394,83 milliárd forintba kerül és az emeléssel együtt jár, hogy új fizetési osztályokat határoz meg a belügyminiszter az érintetteknek.

A tervezet úgy fogalmaz, hogy az egészségügyi szakdolgozót és egyes egészségügyben dolgozót alap vagy kiemelt fizetési osztályba kell besorolni.

Kiemelt fizetési osztály ott jár,

ahol az egészségügyi dolgozó fokozott fizikai és pszichés körülmények között, fokozottabb kockázattal, nagyobb munkaterheléssel járó munkaterületen, különösen nagy felelősséggel járó szakterületen, kiemelt ellátást végző területen vagy speciális kompetenciákat igénylő szakmában végez tevékenységet.

törvényjavaslat szerint az érintettekkel legkésőbb 2024. február 29-ig ismerteti a munkáltató a változásokat, és ha az érintett dolgozó elfogadja, akkor azt 2024. március 1-től az addigi egészségügyi szolgálati munkaszerződésének módosításaként kell tekinteni. A tervezet szerint

az új besorolás szerinti bér nem lehet alacsonyabb a korábbi keresetnél, kivéve, ha az illetménypótlék, illetményelem megállapításának alapjául szolgáló körülmény a módosítást követően már nem áll fenn.

Mi jöhet még? Az orvosok fele azon gondolkodik, hogyan léphet ki az állami egészségügyből

A 8 órás munkaidő bevezetése verte ki a biztosítékot a szakrendelőben dolgozó orvosok többségénél, ez derül ki a Magyar Orvosi Kamara kutatásából. Nyáron egy rendeletben törölték el a szakrendelőkben az orvosok számára járó munkaidő kedvezményt. Bővebben >>>