A cytisine tartalmú gyógyszert szedő dohányosok kétszer nagyobb valószínűséggel tudják elhagyni a káros szenvedélyüket – írja a Bloomberg az Addiction orvosi folyóiratban megjelent kutatás alapján.

Az Egyesült Királyságban ebben a hónapban készülnek bevezetni a növényi alapú gyógyszert, amely kétszer olyan hatékony segítség a leszokásban, mint a placebo és még a nikotinpótlóknál is jobb eredményeket ért el ezen a területen. A gyógyszer csaknem öt évvel az engedélyeztetése után válik elérhetővé a szigetországban, az egyik gyártó január 22-én kezdi el az árusítást.

kutatás egy úgynevezett metaanalízis volt, amely 12 cytisine-nel kapcsolatos tanulmányt vizsgált meg, amelyek alapján nem találtak komoly biztonsági aggályokat.

A cytisine-t Kelet-Európában már az 1960-as évek óta használják, hogy segítsenek az embereknek leszokni a dohányzásról, illetve Kanadában is kapható már, de a világ nagy részén még mindig nem elérhető.

Az Action on Smoking and Health jótékonysági szervezet kutatása szerint a dohányzás évente körülbelül 17 milliárd fontba kerül az Egyesült Királyság gazdaságának, ami nagyon komoly terhet ró a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatra (NHS) és a szociális ellátórendszerre.