Kissé csökkentek, de továbbra is a korábbi kilenchavi csúcsok közelében járnak a brit gazdaság friss aktivitási mérőszámai. Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) csütörtökön ismertetett előzetes felmérése szerint a brit feldolgozóipar és a szolgáltatási ágazat szezonálisan kiigazított kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 52,9 volt márciusban a februári 53,0 után.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis az 52,9-es előzetes márciusi kompozit adat továbbra is a brit üzleti szektor teljesítményének növekedésére vall. A kompozit adaton belül a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási ágazat márciusi aktivitási indexe 53,4 volt a februári 53,8 után.

A brit feldolgozószektor BMI-mutatója is a növekedés határára emelkedett: a csütörtökön ismertetett S&P Global/CIPS-felmérés 49,9-es gyáripari indexet jelez. Ez rendkívül lendületes javulás, februárban ugyanis a brit feldolgozó ágazat beszerzésimenedzser-indexe 47,5 volt – számolt be róla az MTI.

A gyáripar márciusi BMI-jelzőszáma 20 havi csúcsnak felel meg.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence üzleti főközgazdásza a márciusi felméréshez fűzött elemzésében hangsúlyozta: a friss BMI-adatok is arra vallanak, hogy a brit gazdaság már kilábalt a rövid tavalyi recesszióból. Williamson szerint az aktivitási indexek alapján az a következtetés vonható le, hogy a brit hazai össztermék az idei első negyedévben 0,25 százalékkal növekedett negyedéves összevetésben.

A brit statisztikai hivatal (ONS) első becslése szerint 2023 negyedik negyedévében 0,3 százalékos visszaesés volt a brit gazdaságban az előző negyedévhez képest.

A tavalyi harmadik negyedévben 0,1 százalékos GDP-csökkenést mértek Nagy-Britanniában, a brit gazdaság így technikai recesszióban zárta a múlt évet. A konszenzusos meghatározás szerint ugyanis recesszió akkor alakul ki, ha két egymást követő negyedévben csökken a GDP-érték.

Az elmúlt évet záró recesszió után azonban az idei esztendőt már növekedéssel kezdte a brit gazdaság: januárban 0,2 százalékkal emelkedett a hazai össztermék havi összevetésben.

Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója a londoni alsóház pénzügyi bizottságának legutóbbi meghallgatásán kijelentette: egyértelmű jelek utalnak arra, hogy a brit gazdaságban 2023 második felében kialakult, történelmi visszatekintésben nagyon csekély mértékű recesszió már véget ért.