Katonai kamikazedrónok gyártásába kezd Bosznia-Hercegovina két héten belül – közölte Zukan Helez, az ország szövetségi kormányának védelmi minisztere szerdán.

A politikus a Federalna TV műsorában kiemelte: a boszniai hadiipar bármely szomszédos országéval versenyre kelhet. Az elkészült drónokat exportálják, így jelentős bevétel származhat belőlük.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a szerb köztársasági elnök nemrég arról beszélt, Szerbia hamarosan ötezer kamikazedrónt fog gyártani. Zukan Helez szerint viszont Bosznia-Hercegovina hadiipara olyan erős, hogy Szerbiánál előbb, már 15 napon belül elkezdheti a pilóta nélküli repülőeszközök gyártását.

A boszniai szövetségi védelmi miniszter kitért arra is, hogy a szomszédos országok igyekeznek akadályokat gördíteni a boszniai hadsereg fejlesztésének útjába, ennek ellenére a fegyveres erőket a legkorszerűbb eszközökkel fogják felszerelni.

Zukan Helez szerint

a belgrádi állításokkal szemben nem Szerbia rendelkezik a legnagyobb haderővel a térségben, a szerb hadsereg ugyanis jelentős mértékben korszerűtlen orosz harci eszközöket használ. Bosznia-Hercegovina ezzel szemben a korszerű, a NATO-tagországok szabványainak megfelelő technológiát részesíti előnyben.

A bosznia-hercegovinai hadseregben mintegy tízezer hivatásos katona, ötezer tartalékos és ezer polgári alkalmazott szolgál. A hivatalos adatok szerint 2014 és 2023 közötti időszakban az ország csupán 15 millió dollárt (5,5 milliárd forint) fektetett fegyverekbe és katonai felszerelésbe.

Orosz drón ijesztett rá a német külügyminiszterre Ukrajnában

Annalena Baerbock német külügyminiszter vasárnap kénytelen volt elmenekülni a dél-ukrajnai Mikolajivból, mert egy orosz felderítő drón lebegett a közelben.

A részletekről ITT írtunk bővebben.