A Wirtschaftsbund-Stellenmonitor összegyűjtötte, hogy ágazatonként milyen munkaerőhiány uralkodik Ausztriában. A legtöbben a logisztikai, valamint közlekedési szektorból hiányoznak, itt közel 38 ezer munkavállalóval kevesebb van a kelleténél. Második helyen a marketing, irodai szektor, harmadik pedig a turizmus. Ez a hiány a két leghíresebb síterület, Tirol illetve Salzburg esetében a legfájdalmasabb, itt a kereslet továbbra is nagy, mindkét helyen közel 4 ezer fő hiányzik a munkaerőpiacról.

A munkaerőhiány egy részét a magyarok pótolják, hiszen nálunk népszerű a szezonális, novembertől márciusig tartó munkavállalás hotelekben, vendégházakban.

Az ausztriai munkavállalási trendekről Dr. Nagy Levente Béla ügyvédet és Anett Weinzierlt, a WD Jobshilfe HR szakértőjét kérdezte a Pénzcentrum, s a válaszokból kiderült, hogy a legfontosabb kérdéskör mindenképpen a bérezés. Dr. Nagy Levente Béla szerint

havi 4000-5000 euró profittal számolhatnak a kint dolgozók.

Az ügyvéd elmondta, hogy a megélhetés költsége is kedvezően alakul: a szállás viszonylag olcsón, havi 500-600 euróból (190-230 ezer forint) megoldható, de vannak munkaadók akik biztosítják a dolgozó elszállásolását is. Az étkezés ára körülbelül megegyezik a hazai költségekkel. 20 euróból (7600 forint) már kivitelezhető a napi étkezés, ráadásul amennyiben hüttében vállal munkát az ember, az étkezést jellemzően biztosítják.

A vonzó fizetés mellett azonban számos negatív tényezőre is felhívta a figyelmet Anett Weinzierl. A HR szakértő kiemelte, hogy ugyan sok hirdetés magyar nyelven jelenik meg, fontos tudni, milyen bejelentéssel dolgozik az adott vállalkozás a tb-biztosítás, illetve nyugdíjjárulék okán. Ezen felül nélkülözhetetlen a munkaszerződés alapos áttekintése a változatos osztrák munkajogi helyzetek miatt is. 

A szakértők azt is hangsúlyozták, nem árt figyelembe venni, hogy a csábító feltételek mellett igen megterhelő, szociálisan kizsigerelő munkáról van szó. A gördülékeny, konfliktusmentes munkavállalás érdekében kiemelkedően fontos a részletekről való alapos tájékozódás. 

(Gyurka Eszter)

Közzé tették, melyek Európa legboldogabb nemzetei: nem vagyunk köztük

Megjelent az EU idei boldogságindexe: az első helyet Ausztria szerezte meg, míg a német polgárok jóval kevésbé boldogok, mint korábban. Bővebben --->