Elon Musk szerint mesterséges intelligencia már jövőre okosabb lesz egy átlag embernél. A Dél-Afrikában született milliárdos feltaláló Nicolai Tangennel, a norvég Norges Bank Investment Management vezérigazgatójával beszélgetett az X-en. 

Musk úgy látja:

az újfajta MI-modellek értelmessége 2025-re haladhatja meg egy átlagos ember intelligencia szintjét, 2030-ra pedig mindenkit leköröz majd. 

A Tesla vezetője az utóbbi időben nagy figyelmet szentel az úgynevezett általános mesterséges intelligenciának (AGI). Ami az MI egy az emberi intelligenciával vetekedő formája – írja a HVG.

Mások kevésbé borúlátóbbak 

A dél-afrikai származású vállalkozóval szemben Yann LeCun, a Meta egyik vezetője kizárta, hogy 2025-re elkészülne az általános mesterséges intelligencia. Illetve Demis Hassabis, a Google DeepMind társalapítója is 2030-ra datálta az új technológiai kifejlesztését.

Ezelőtt Musk is úgy gondolta, hogy  2029-re alkothatja meg az emberiség az AGI-t. 

Ekkor még úgy látta: az Nvidia elégtelen chipgyártó kapacitása miatti a hardver hiánya gátolja  az erősebb MI-k megépítését.

Apokaliptikus fejlesztő

Musk a ChatGPT-t piacra dobó  OpenAI társalapítójaként is ismert, ám  2015-ben otthagyta a céget. A mesterséges intelligencia veszélyeitől félő Tesla elnök 2023-ban xAI néven elindította a saját  –  jelenleg 18 milliárd dollárra becsült  – MI-t fejlesztő vállakozását.

A Tesla és a SpaceX vezérigazgatója a múlt héten elmondta: 

nem nyűgözte le az OpenAI új, GPT-4o modellje és nem sokáig marad a ChatGPT egyeduralkodó.