önkormányzatok

05.
29.
06:00
Egyre csökken a balatoni szabadstrandok száma, mutatjuk, hol spórolhat súlyos pénzeket

Egyre csökken a balatoni szabadstrandok száma, mutatjuk, hol spórolhat súlyos pénzeket

Siófokon a 20-30 méter széles part mindenhol füves, a legtöbb részen nagy fák nyújtanak hűs árnyékot. A kiépített, lépcsős lejárókon megközelíthető vízpartot kisebb közökön, utcákon keresztül lehet megközelíteni a sétányról. Ezeknél a bejáratoknál működnek a büfék, mosdók, sportszer kölcsönzők. De – egyelőre – nemcsak Siófokon tudunk szabadstrandon fürdeni a Balatonban.

Szerző(k): Economx
03.
13.
21:58
Ötmilliárd forintnyi tűzifára pályázhatnak idén is az önkormányzatok

Ötmilliárd forintnyi tűzifára pályázhatnak idén is az önkormányzatok

Az idén is 5 milliárd forint áll rendelkezésre a szociális tűzifaprogram megvalósítására – jelentette be a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára egy sajtótájékoztatón. A pályázat kiírását a nyár végéről tavaszra hozták előre, hogy az önkormányzatok minél hamarabb megkaphassák a támogatást.

Szerző(k): Horváth Tibor
02.
14.
11:46
A Kúria ideiglenesen megtiltotta a XVIII. kerületi légiutas-adó alkalmazását

A Kúria ideiglenesen megtiltotta a XVIII. kerületi légiutas-adó alkalmazását

Pár hete hívta fel a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a figyelmet a XVIII. kerületi önkormányzat által kivetett légiutas-adóra és kérte a hatóságok eljárását az ügyben. A Kúria a napokban azonnali jogvédelem keretében megtiltotta a XVIII. kerületi önkormányzat által kivetett légiutas-adó alkalmazását – értesült a Napi.hu.

Szerző(k): Drávucz Péter
02.
03.
13:46
Nincs szó az önkormányzatok kivéreztetéséről

Nincs szó az önkormányzatok kivéreztetéséről

Mentesülhetnek a fizetendő kötbér alól az önkormányzati cégek, így nagyobb rugalmasságot kaptak a települési távhőszolgáltatók a lekötött gázzal való gazdálkodásban – mondta el a napi.hu megkeresésére Tóth Máté energiajogász, az Energiaügyi Minisztérium (EM) bejelentése után.

Szerző(k): Economx
10.
15.
07:37

Jövőre gazdagabbak lesznek a települések

Jövőre több tíz milliárd forinttal bővülhetnek a települések szabadon felhasználható forrásai. Mozgásterüket javítja a helyben maradó szja emelkedése, valamint a gázközmű-kompenzáció második köre is. Nem valószínű viszont, hogy már 2003-ban megosztanák a központi büdzsé és a települések között az áfa- és a társaságiadó-bevételeket.

Szerző(k): NAPI
10.
15.
07:00

Fejlesztési forrásokkal gazdagodnak a települések

Jövőre több tízmilliárd forinttal bővülhetnek a települések szabadon felhasználható forrásai. Mozgásterüket javítja a helyben maradó szja emelkedése, valamint a gázközmű-kompenzáció második köre is. Nem valószínű viszont, hogy már 2003-ban megosztanák a központi büdzsé és a települések között az áfa- és a társaságiadó-bevételeket. Részletek a keddi NAPI Gazdaságban.

Szerző(k): NAPI
02.
11.
23:59

A központi tartalékból töltik fel a települések kasszáját

A tavaly évközi kormánydöntések áthúzódó hatásaként idén 25 milliárd forint forráskiegészítésről kell gondoskodnia a Pénzügyminisztériumnak (PM) a helyi önkormányzati alrendszerben. Az összeget a központi büdzsé tartalékából finanszírozzák. A tárca számításai szerint a települések kiadásai a kétéves költségvetésben a kalkuláltnál nagyobb mértékben emelkednek. Részletek a keddi NAPI Gazdaságban.

Szerző(k): NAPI
12.
18.
06:59

Az önkormányzatok negyven százaléka támogatásra szorul

Idén is az árvízzel leginkább sújtott Borsod és Szabolcs megyei települések jutottak a legnagyobb összegű támogatáshoz az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok számára kiírt pályázaton. Az önhiki-keret idei második fordulójában 724,58 millió forintot osztanak fel 157 helyhatóság között, míg 78 település kérelmét elutasították. Az első fordulóban 12,9 milliárd forinthoz jutottak a működési támogatásra szorult önkormányzatok. Részletek a mai NAPI Gazdaságban.

Szerző(k): NAPI
09.
27.
07:10

A gázvagyon elszámolásától függ a települések pozitív mérlege

A tavalyinál mérsékeltebb, 11,4 milliárd forint többlettel zárták az idén az első félévet a helyi önkormányzatok – tudta meg a NAPI Gazdaság. Valószínűleg az év egészében is sikerül megőrizni a pozitív mérleget, miután az ÁPV Rt. épp ezekben a napokban adja át a településeknek a gázközművagyon után járó pénzt. Ez azonban függ attól is, hogy ezt az összeget privatizációs bevételként vagy államtól származó forrásként számolják-e el. Részletek a mai NAPI Gazdaságban.

Szerző(k): NAPI
08.
09.
06:59

A vagyonosabb települések tudnak adókedvezményt nyújtani

A helyi önkormányzatok adópolitikáját vizsgálva az Állami Számvevőszék (ÁSZ) újfent arra a megállapításra jutott, hogy megérett az átalakításra a települések feladat- és hatáskörének szabályozása, illetve ahhoz kapcsolódóan a finanszírozási rendszer. A számvevők szerint az elmúlt években nőtt a különbség az önkormányzatok között a beszedett helyi adó tekintetében. Cikkünk a mai NAPI Gazdaságban.

Szerző(k): NAPI