Egyes cégek külföldről szerzik be kukoricaszükségletüket, mert szállítással együtt is több tíz euróval olcsóbb a tengeri, mint amennyiért a további áremelkedésben bízó termelők adják itthon. A Master Good cégcsoport például kukorica- és a búzaszükséglete harmadát biztosítja importból - írja a Világgazdaság című lap.
Szerző(k): Domokos ErikaA kormány árbefagyasztásának idején nem árt megjegyezni, hogy a három hónapra szóló intézkedés után a gazdaság szabályainak érvényesülésével várhatóan visszatér a drágulás az élelmiszereknél és ki is tarthat egy jó ideig.
Szerző(k): Komócsin SándorTizennégy ország kér uniós beavatkozást a sertésszektor összeomlásának elkerülése érdekében. A dráguló takarmányok, az afrikai sertéspestis és a koronavírus-járvány nagyon betett az ágazatnak.
Szerző(k): Szabó DánielElőzetes export regisztrációs kötelezettséget készít elő az Agrárminisztérium (AM) a takarmányozáshoz szükséges alapvető terményeknél - közölte Nagy István tárcavezető.
Szerző(k): Szász PéterA takarmányárak 30-35 százalékkal emelkedtek tavaly szeptember óta, és mivel a tápok az élőbaromfi-előállítás önköltségének kétharmadát teszik ki, minimum 20-25 százalékkal kellett volna emelkedniük a termelői baromfiáraknak – mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója a Világgazdaságnak.
Szerző(k): Szabó DánielA többi nyersanyaghoz hasonlóan masszívan emelkedett az utóbbi időben a kukorica, a búza és más élelmiszerek világpiaci ára is. Szakértők szerint ez komoly problémákat okozhat hamarosan, elsősorban a feltörekvő országokban.
Szerző(k): Lovas-Romváry AndrásNegyedével drágulhat a hús a takarmányárak emelkedése miatt, csak az a kérdés, hogyan hárítják át a termelők a kereskedőkre, azok meg a vevőkre a magasabb árakat.
Szerző(k): Komócsin SándorAz egész világon árrobbanást tapasztalni a termény-, és takarmánypiacon, de vajon mikor és milyen mértékben gyűrűzhet be a drágulás az üzletekbe? Nagy Ádám, a Nádudvari Élelmiszer Kft. frissen kinevezett ügyvezető igazgatója arról is beszélt lapunknak, hogy kik lehetnek a jelenlegi nehéz helyzet túlélői, illetve, hogy miért szorult vissza a magyar termékek aránya a nagy kereskedelmi láncok polcain. Interjúnk.
Szerző(k): K. Kiss Gergely