Megzuttyantotta a dolgozók bérét az egyik legnagyobb magyarországi sertésfeldolgozó: a tavalyi két és az idei tavaszi béremelés után ismét felülvizsgálta a béreket a kaposvári Kometa. A tavaszi általános béremelés után ősztől az alacsony jövedelműek bérét növelik, és az újonnan belépők óradíja is magasabb lesz a próbaidő alatt. Így egy szakképesítés nélküli dolgozó akár 260 ezer forint nettó bért is kaphat havonta, sőt 13. havi bérre is jogosult.
Szerző(k): Molnár CsabaVaddisznók ezrei hullottak el az idén Észak-Magyarországon. Január óta több mint 3400 afrikai sertéspestises esetet regisztráltak az országban. Az elhullások és az állománygyérítés miatt kilőtt állatok száma meghaladja az 1200-at csak Borsodban. A vadászok a házisertések védelme érdekében gyakorlatilag az összes útjukba akadó vaddisznót kilövik, tetemeiket pedig a Nébih konténerekbe gyűjti. A borsodi állomány tizede ha túlélheti a járványt. Más északi megyékben is hasonló a helyzet.
Szerző(k): Kónya ÁdámMiért olcsóbb az áruházláncokban a lengyel hús? Mettől meddig hús a hús? Készülnünk kell-e már a rovarokból, és a szintetikusan készített húsokra, vagy elég egyelőre, ha befogadjuk a vegán húspogácsát? Hosszasan kérdeztük a honi húsipar közeli és távolabbi jövőjéről Éder Tamást, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnökét.
Szerző(k): Szabó M. IstvánÉvek óta keresett a magyar sertéshús Japánban. Miután a szigetország az afrikai sertéspestis miatt leállította húsimportját a vírussal érintett országokból, Magyarország a disznóhús exportbevételeinek negyedét vesztette el. Azonban köszönhetően a magyar sertés népszerűségének is, Japán a világon először hazánkkal kötött regionalizációs megállapodást, amely újra lehetővé teszi a húskivitelt.
Szerző(k): Kónya ÁdámA sertéshúst, illetve annak készítményeit népszerűsítő kampány indult a napokban. A nagyböjt kezdetéig tartó reklámhadjárat igen nehéz időszakban próbál javítani az iparág helyzetén, mivel jelenleg két vírus is sújtja a szektort. Az elmúlt évek tendenciái azonban kedvezően alakultak: 2013 óta közel harmadával, 30 kilogrammra nőtt Magyarországon az egy főre jutó éves disznóhúsfogyasztás.
Szerző(k): Kónya ÁdámEgyre sikeresebbek a mangalicából készült ételek világszerte. Az utóbbi években a magyar sertésfajta olyan világhírű termékekhez került beszállító pozícióba, mint a spanyol Ibérico sonka. 2020-ban a legkiválóbb élelmiszerek Oscar-gálájának nevezett brit Great Taste Awards-on is több csillagot szereztek mangalica-készítmények. Fogyasztásuk azonban elsősorban a nagyobb jövedelmű rétegek körében népszerű. Szilveszterkor úgyis disznót szokás enni, a nemzetközi sikerek alapján mindenkinek szerencsét hozhat a mangalica.
Szerző(k): Kónya ÁdámEnyhén, de már jelentkezett a németországi afrikai sertéspestis kitörés hatása a sertéshúsoknál: a magyar felvásárlási árak is esni kezdtek. Az igazi sokk viszont még csak most jöhet, de az kihozhatja, hogy a húsrészek árait differenciáltan határozzák meg.
Szerző(k): Szabó DánielSomogy megyében 39 vállalat 16,5 milliárd forintnyi fejlesztést hajt végre, 8 milliárd forintnyi kormányzati támogatással, amellyel 6600 munkahelyet védenek meg - mondta az MTI szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Csurgón, a Topesa Kft. szerződésátadási ünnepségén.
Szerző(k): Domokos Erika