meosz

03.
25.
21:59
Útdíj: a kormány megint \"nagyot segített\" a rászorulókon

Útdíj: a kormány megint \"nagyot segített\" a rászorulókon

Egy napokban megjelent kormányrendelet lehetővé teszi, hogy mozgáskorlátozott emberek útdíj-kompenzációt kapjanak. A nagylelkű döntés azonban a mintegy negyedmillió mozgáskorlátozott emberből legfeljebb néhány száz főt érinthet, miközben a mozgássérültek közlekedését súlyosan megnehezítő, 2011-től bevezetett kormányzati intézkedések változatlanul érvényben vannak, és ez idő alatt a kabinet alig tett valamit a közösségi közlekedés akadálymentesítéséért - hívja fel a figyelmet a MEOSZ.

Szerző(k): Economx
01.
13.
10:00
Matricák és fizetős M0: újabb ellenérv érkezett

Matricák és fizetős M0: újabb ellenérv érkezett

A MEOSZ igazságtalannak és elfogadhatatlannak tartja az újonnan bevezetett útdíjat, ezért arra kéri a kormányt, hogy legalább a városi utakat tehermentesítő gyorsforgalmi utakon és a nagyáruházak elérését biztosító autópálya-szakaszokon szüntesse meg a díjfizetési kötelezettséget, valamint mentesítse az útdíj alól a támogató szolgálatok gépjárműit.

Szerző(k): Economx
09.
15.
09:57
Csúnyán beszóltak a MÁV-nak

Csúnyán beszóltak a MÁV-nak

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöksége elképesztőnek és teljességgel elfogadhatatlannak tartja, hogy a MÁV Zrt. olyan új Intercity-kocsikat tervez, amelyek nem akadálymentesek, és a kerekesszékes utasokat egy több évtizede hibás, ma már vállalhatatlan szemlélet jegyében külön vagonokban akarja utaztatni. A szövetség felszólítja a MÁV-ot, hogy – eleget téve a nemzetközi, uniós és hazai jogi normáknak, továbbá korunk szellemiségének – az új kocsik és minden egyéb fejlesztése során biztosítsa, hogy a mozgáskorlátozott emberek ugyanúgy utazhassanak, mint bárki más - adta hírül a MEOSZ.

Szerző(k): Economx
06.
15.
08:06
Megszólalt a miniszter - aggódnak a mozgáskorlátozottak

Megszólalt a miniszter - aggódnak a mozgáskorlátozottak

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöksége aggályosnak tartja az újonnan kialakított szociálpolitikai kormányzati struktúrát. A szövetség bízik abban, hogy a szociális és felzárkóztatási államtitkárság létrehozása több odafigyelést eredményez majd fogyatékos emberek ügye iránt, és a család- és ifjúságpolitikai államtitkárságtól való elkülönítésének nem az a célja, hogy a fogyatékossággal élőket a társadalom terheiként, rászorultjaiként bemutatva szembeállítsa a „teherhordozó” családokkal - fogalmaz a MEOSZ közleménye.

Szerző(k): Economx
12.
10.
16:19
Folytatódik az elszegényedés

Folytatódik az elszegényedés

Elfogadta a parlament hétfőn azt a törvényjavaslatot, amely fontos változtatást tartalmazott a megváltozott munkaképességűek támogatásával kapcsolatban. Az elfogadott változtatás azonban érdemben nem javítja az érintettek helyzetét, nem állítja meg az elszegényedésüket és nem orvosolja az őket ért igazságtalanságokat - reagált a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ). A szövetség októberben több olyan intézkedést is javasolt a kormánynak, amelyek kismértékben javíthattak volna a megváltozott munkaképességű emberek helyzetén, és sajnálja, hogy ezek közül csupán két javaslat került be a most elfogadott módosításba.

Szerző(k): Szabó Zsuzsanna
10.
22.
15:23
A rokkantsági ellátórendszer korrekcióját javasolja a MEOSZ

A rokkantsági ellátórendszer korrekcióját javasolja a MEOSZ

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) több más intézkedés mellett az ellátások felső összeghatárának emelését, a jövedelemkorlát eltörlését, a szükséges biztosítási idő módosítását és a foglalkoztatás támogatására vonatkozó jogszabályok módosítását javasolja az Emberi Erőforrások Minisztériumának a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény tervezett módosítása kapcsán. A szövetség továbbra sem ért egyet a rokkantnyugdíj eltörlésével, de bízik abban, hogy az általa javasolt intézkedésekkel valamelyest csökkenthetők a megváltozott munkaképességű embereket ért méltánytalanságok, mérsékelhető az új ellátó- és felülvizsgálati rendszer okozta elszegényedés és növelhető e társadalmi csoport foglalkoztatottsága.

Szerző(k): Economx
02.
11.
15:46
Nyugdíjcsökkentés? Az IMF elárulta, mit javasolt valójában

Nyugdíjcsökkentés? Az IMF elárulta, mit javasolt valójában

Az IMF nem ad közvetlenül tanácsokat a szociális kérdésekben, nem a szervezet kérte az ellátásokat érintő kormányzati megszorításokat, ellenezte az adójóváírás kivezetését, ugyanakkor célzottabb, differenciáltabb rendszert sürgetett - derült ki Irina Ivascsenko és a hátrányos helyzetűeket képviselő civilek találkozóján.

Szerző(k): NAPI
01.
19.
14:49
Orbán bepótolhatja mulasztását - várják a szülők megszüntetendő iskolába

Orbán bepótolhatja mulasztását - várják a szülők megszüntetendő iskolába

Orbán Viktor miniszterelnököt, Balog Zoltán emberi erőforrás minisztert és Tarlós István főpolgármestert is meghívták a szülők hétfőre a Mexikói úti Mozgásjavító iskolába, hogy megmutassák: az infrastrukturális feltételek adottak a szakközépiskola működéséhez. A szülők szerint gyermekeiknek is joguk van a szabad iskolaválasztáshoz, akárcsak ép társaiknak - derül ki a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) közleményéből.

Szerző(k): NAPI
12.
07.
14:38
MEOSZ: csak részsiker az Ab döntése, az egész jogszabályt meg kellene semmisíteni

MEOSZ: csak részsiker az Ab döntése, az egész jogszabályt meg kellene semmisíteni

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerint az alapvető jogsérelmeket nem orvosolta keddi döntésével az Alkotmánybíróság. A szövetség apró részsikernek tartja a testület határozatát, amellyel – ombudsmani indítványra - megsemmisítette a megváltozott munkaképességűek ellátásairól szóló törvénynek azt a passzusát, miszerint a rehabilitációs ellátás keresőtevékenység esetén nem jár. A szövetség szerint a törvény ezer sebből vérzik, az egész jogszabályt meg kellene semmisíteni, mert számos alapvető, emberi jogot sért.

Szerző(k): NAPI
06.
09.
15:33
A gyermekbénulás áldozatainak is dolgozni kellene?

A gyermekbénulás áldozatainak is dolgozni kellene?

Összefogással szeretnének jobb egészségügyi ellátást a járványos gyermekbénulás hazai utolsó áldozatai. Nincsenek pontos nyilvántartások, a minisztérium körülbelül 3600 főre teszi a Heine-Medin kór (a gyermekbénulás hivatalos neve) miatt mozgáskorlátozottá váltak számát, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 1000-1200 sorsáról tud. Többségükben 53-62 évesekről van szó, a sorstárs-csoport szerint körülbelül ötven százalékuk számíthat arra, hogy akár el is veszítheti ellátását, hiába rokkant évtizedek óta. A többség állapota romlik az évek alatt.

Szerző(k): Lajkó Éva