február

02.
02.
10:02
Kiverte a biztosítékot, aláírásgyűjtés indult a betegellátás miatt

Kiverte a biztosítékot, aláírásgyűjtés indult a betegellátás miatt

A Pest vármegyei új ügyeleti rendszer bevezetése miatt az érintett települések lakói különböző utakon próbálják megértetni a döntéshozókkal, hogy sérül a betegek ellátása.

Szerző(k): Economx
03.
15.
23:09

Lengyelországban alig fékezett az infláció

Lengyelországban az elemzők által vártnál mérsékeltebben lassult a fogyasztói árak emelkedése februárban éves összevetésben - írja az MTI.

Szerző(k): Szabó Dániel
04.
17.
10:39

Csehországban csökkent a kiskerforgalom

A cseh kiskereskedelmi forgalom az elemzői konszenzusban szereplő 4 százalékos növekedéssel szemben 1 százalékkal mérséklődött februárban az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A forgalom tavaly december és idén február közöt 2,8 százalékkal emelkedett. A statisztikai hivatal a munkaszünei napok számával, illetve a csökkenő üzemanyag-fogyasztással magyarázta a februári adatot.

Szerző(k): Baka Zoltán
04.
06.
09:37

Erőteljesen növekszik a cseh építőipari kibocsátás

A cseh építőipari kibocsátás 16 százalékkal emelkedett februárban, és 14,4 százalékkal 2001 első két hónapjában az előző év azonos időszakakihoz képest. Januárban 12,4, az előző év decemberében pedig 2,9 százalékos növekedést regisztrált a cseh statisztikai hivatal..

Szerző(k): NAPI
03.
19.
07:07

Áprilisban dönthet a kormány a gyógyszerkassza feltöltéséről

A kormánynak legkésőbb áprilisban intézkednie kell a gyógyszerkassza feltöltéséről - értesta NAPI Gazdaság. Az Egészségbiztosítási Alap idei hiánya beavatkozás nélkül változatlan tendencia mellett az előirányzat 2-2,5-szeresét is elérheti. A táppénzkassza betartása érdekében hamarosan jogszabály módosítás készül. (Részletek a mai NAPI Gazdaságban)

Szerző(k): Molnár Csaba
03.
13.
09:44

A számlázási rendszer változása emelte az inflációt

A NAPI Gazdaság 10,24 százalékos elemzői konszenzusánál rosszabb fogyasztói árindex adat látott napvilágot ma. A 10,4 százalékos év/év alapú infláció egyben azt jelenti, hogy várhatóan márciusban sem csökken 10 százalék alá az árindex. A szakemberek szerint így a márciusi adat vélhetően nem haladja meg a februári értéket. A KSH úgy véli az elektromos energia és a víz- és csatornadíjak számlázási módszerében bekövetkezett változások emelték az inflációt februárban. Az idén ugyanis az átalánydíjas elszámolás bevezetése miatt az áremelések koncentráltan februárban jelentkeztek, míg tavaly ez a hatás szétterült az első két hónapban.

Szerző(k): Baka Zoltán
03.
13.
09:03

10,4 százalék az év/év inflációs adat

Februárban 1,4 százalékkal emelkedett a magyar fogyasztói árindex, az év/év alapon számolt infláció pedig 10,4 százalék lett - tette közzé a KSH. Az utóbbi adat 0,16 százalékponttal kedvezőtlenebb az elemzői várakozásoknál. Az első két hónap átlaga 10,3 százalék. A szakemberek márciusban is 10 százalék feletti inflációra számítanak.

Szerző(k): Baka Zoltán
03.
13.
08:35

Emelkedő infláció az eurózónában?

Elemzők szerint az eurózóna fogyasztói árindexe februárban 2,6 százalékra emelkedik a januári 2,4 százalékról. A Dow Jones felmérése szerint az energiahordozók áremelkedése és kergemarhakór miatt dráguló élelmiszerek növelik az inflációt a térségben. A hivatalos adat pénteken jelenik meg.

Szerző(k): Baka Zoltán
03.
13.
08:26

Az olajár hatott a német inflációra

A német fogyasztói árindex 0,6 százalékkal emelkedett februárban, ami év/év alapon 2,6 százalékos növekedésnek felel meg. A német statisztikai hivatal szerint elsősorban az olajárak befolyásolták az infláció alakulását. A fűtőolaj ára 9,9 százalékkal, a gázé pedig 34 százalékkal emelkedett egy év leforgása alatt.

Szerző(k): Baka Zoltán
03.
03.
06:59

Januárhoz képest öt százalékkal kisebb forgalom a BÉT-en

Februárban tovább csökkent mind a prompt, mind a határidős piac forgalma. Az azonnali ügyletek 5,5 százalékkal, a határidős kereskedés volumene egytizedével szűkült. A tavalyi esztendő azonos időszakában a BÉT prompt forgalma több mint kétszer nagyobb volt az ideihez képest. Részletek a mai NAPI Gazdaságban.

Szerző(k): NAPI