A kilencvenes évekig elsősorban az élelmiszerlánc egyes kritikus pontjaira koncentráltunk, a kétezres évek elejétől újfajta, modern élelmiszer-biztonságot feltételező megközelítést kell alkalmaznunk, ahol a figyelemnek már a teljes élelmiszerlánc minden elemére ki kell terjednie. A hónap elején elfogadott középtávú nemzeti élelmiszerlánc-biztonsági stratégia új alapokra helyezi a szereplők viszonyát − mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egy konferencián. A stratégia célja, hogy általa az élelmiszerlánc termékei (különösen az élelmiszerek) mindig egészségesek, kiváló minőségűek és biztonságosak legyenek, valamint azok előállítása, kereskedelme, felhasználása vagy fogyasztása során az emberek és a társadalom magas fokú tudatosságot és felelősséget tanúsítson − tette hozzá Bognár Lajos, az agrártárca élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára. A stratégia végrehajtásáért elsődlegesen az agrártárca a felelős, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) együttműködve, bevonva a megyei kormányhivatalok mezőgazdasági szakigazgatási szerveit.