Az MKIF Zrt. egységes műszaki szintre hozza a magyar államtól 2022. szeptember 1-én üzemeltetésre, fenntartásra, fejlesztésre átvett gyorsforgalmi utakat. Három év alatt több mint félezer kilométer újul meg.

A Magyar Építőkhöz eljuttatott adatok szerint

ebben az évben májusig több, mint 100 kilométer hosszúságban, 870 ezer négyzetméteren cserélte a tönkrement burkolatot új aszfaltra az MKIF az általa kezelt utakon, országszerte 5 különböző gyorsforgalmi út 33 szakaszán már végeztek a munkákkal.

A március közepén indult idei munkák során az M7-es autópályán összesen öt szakasz újult meg 40 kilométeren. Az idei felújítások legnagyobb része azonban az M3-as autópályát érinti: itt tavasz óta összesen nyolc szakasz újult meg, 360 ezer négyzetméteren.

A tavaszi útfelújítások az M3-as keleti folytatásként megépült M35-ös autópályát is érintették, az M1-es autópálya szintre hozása pedig elsősorban 2023-ban volt fókuszban, kisebb mértékben azonban idén tavasszal is folytak ott munkák.

Az M1-en idén a tervek szerint legalább 350 ezer négyzetméter tönkrement burkolatot cserél az MKIF új aszfaltra, ha szükséges több rétegben is.

Az MKIF Zrt. ütemterve szerint 2024-ben összesen kilenc gyorsforgalmi úton lesz szintrehozás, az M1-es, M3-as, M7-es, M30-as és M35-ös mellett az M4-es, M8-as, M15-ös és M70-es különböző szakaszain is dolgoznak majd.

A beavatkozások egy átfogó program keretében zajlanak, amely Magyarország eddigi legnagyobb gyorsforgalmi útfelújításaként tavaly kezdődött el.

Új autópályaszakasz épül: videón mutatjuk

A pályaszerkezet munkálataival folytatódik a projekt, épül az M4-es sztráda új, mintegy 34 kilométeres szakasza.