Történelmi jelentőségű megegyezés született arról Magyarország és Azerbajdzsán között, hogy hazánk részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében, s ezáltal az ország ellátásbiztonsága új dimenzióba léphet – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bakuban.

A tárcavezető az azeri kollégájával, Ceyhun Bayramovval közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy a nap folyamán történelmi megállapodást írtak alá, amelynek nyomán Magyarország a világ energiapiacán új, az eddiginél sokkal magasabb szintre lép.

Ekként megállapodás született arról, hogy Magyarország részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében, amely itt található Azerbajdzsánban

– mondta.

„A Shah Deniz mező a világ egyik legnagyobb földgázmezője, éves kitermelése megközelíti a 30 milliárd köbmétert, s a kitermelt gáznak egy jelentős része az úgynevezett Déli Gázfolyosón keresztül Európába kerül. A megegyezés értelmében Magyarország részesedést, tulajdonrészt vásárol ebben a földgázmezőben. Ez a fejlemény Magyarország földgázellátási biztonságát teljesen új dimenzióba helyezi. Gyakorlatilag a földgázszükségletünk egy komoly részével mi magunk fogunk tulajdonilag rendelkezni" – jelentette ki.

Szijjártó Péter szerint a megegyezés történelmileg új helyzetet teremt Magyarország energiaellátása tekintetében, így az eddiginél sokkal nagyobb védettséget biztosít hazánk számára a nagy energiapiaci ármozgásokkal és bizonytalanságokkal szemben.

Újabb gázársokkra készülnek a spekulánsok

Régen nem látott hatalmas pozíciók épültek ki a piacon az európai gázárak emelkedésére számítva. A tározói töltöttség rendben, az unió bizakodó, a spekulánsok mégis ellátási zavarokra készülnek.