Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országgyűlés 134 igen szavazattal megválasztotta Sulyok Tamást Magyarország következő köztársasági elnökének. 147 képviselő vette fel a szavazólapot, 146-an adták le a szavazatukat, a 134 igen mellett 5 nem és 7 érvénytelen szavazat volt.

A parlament korábban ugyanezen a napon Novák Katalin február 11-i keltezéssel benyújtott lemondó nyilatkozatát 196 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el. 

Az új köztársasági elnök március 5-i hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja. Ebben az időszakban az Országgyűlés döntése alapján Lezsák Sándor alelnök tölti be a házelnöki posztot.

Sulyok Tamás 1980-ban szerezte meg jogi diplomáját a szegedi József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. Pályáját bírósági fogalmazóként kezdte, majd jogtanácsosként tevékenykedett 1991-ig. 1998 és 2002 között a szegedi önkormányzat jogi képviseletét látta el, majd alkotmánybíróvá választásáig ügyvédként dolgozott. 2000 és 2014 között osztrák tiszteletbeli konzulként is szolgált. 2014 szeptemberében lett az Alkotmánybíróság tagja, fél évre rá a testület elnökhelyettese. Az Országgyűlés 2016 novemberében az Alkotmánybíróság elnökévé választotta. 

Az új köztársasági elnök megválasztására azután volt szükség, hogy Novák Katalin február 10-én bejelentette lemondását, miután hatalmas felháborodást váltott ki azzal, hogy kegyelmet adott a bicskei pedofilügyben érintett, másodfokon kényszerítés miatt elítélt pedagógusnak. K. Endre a bíróság szerint igazgató-helyettesként arra próbálta rávenni a bicskei gyermekotthon bántalmazott fiatalkorú lakóit, változtassák meg a vallomásukat, hogy a pedofília miatt később elítélt igazgatót felmentsék.

A kegyelmi döntés a kormányfő is reagált, Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán arról beszélt, hogy a kormány nevében benyújtott egy alkotmánymódosítást, ami „lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”.

Novák Katalin utódjaként több név is felmerült a sajtóban, egy telefonos közvélemény-kutatás során többek között Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Trócsányi László korábbi igazságügyi miniszter nevére is rákérdeztek.