Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a kormány nevében benyújtott egy alkotmánymódosítást, ami „lehetetlenné teszi, hogy kiskorú gyerekek sérelmére elkövetett bűncselekmény esetén az elkövető kegyelmet kaphasson”.

Pedofil elkövetők számára nincs kegyelem, ez a személyes meggyőződésem

– jelentette ki a kormányfő. 

Orbán Viktor a közzétett videóban arról is beszélt, hogy ebben a kérdésben nem jogászkodni kell, hanem tiszta helyzetet teremteni egy világos, egyértelmű döntéssel.

Nekem is van öt gyermekem és hat unokám. Ha valakik hozzányúlnának, akkor az első gondolatom, hogy félbe kell őket hasítani vagy miszlikbe kell vágni

– mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt követően tett bejelentést, hogy hatalmas hullámokat vetett az elmúlt napokban Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmi ügye, amely amiatt robbant ki, mert szabadon bocsátotta azt a jogerősen elítélt egykori igazgatóhelyettest, aki segített a főnökének eltussolni a pedofilbotrányát.

K. Endre annak az igazgatónak volt a helyettese, aki a bicskei gyermekotthonban több kiskorú fiút is abuzált. A férfi ezt követőn próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza a vallomásaikat. Ezek alapján K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként öt évre eltiltották a foglalkozástól és közügyek gyakorlásától is.