A Republikon Intézet legfrissebb felmérése alapján Budapest lakosságának pártpreferenciáit tekintve Karácsony Gergely támogatottsága 34 százalékon áll, ami 9 százalékkal előzi meg a második helyezett Szentkirályi Alexandrát, aki 25 százalékos támogatottsággal bír. Az LMP által támogatott Vitézy Dávid a teljes népesség tekintetében 21 százalékon áll. A Mi Hazánk jelöltje, Grundtner András mindössze a szavazatok 2 százalékával rendelkezik a felmérés alapján.

A bizonytalanok aránya igen alacsony, mindössze 16 százalék, míg a választási részvételi hajlandóság 81 százalékos, ebből 64 százalék biztos szavazónak gondolja magát.

A közleményben ugyanakkor a Republikon megjegyzi, hogy ez nem vezet önmagában rekordmagas részvételi arányhoz, mivel a saját részvételi kedvüket hajlamosak a válaszadók felülbecsülni.

A válaszadók körében, akik egy főpolgármester-jelöltet megneveztek, Karácsony Gergely 40 százalékos támogatottsággal bír. A Fidesz-KDNP jelöltjére, Szentkirályi Alexandrára a válaszadók 30 százaléka szavazna, míg Vitézy Dávidra a 25 százalékuk.

Ez azt jelenti, hogy a kormánypárti szavazók felsorakoztak Szentkirályi mögött, aki így már megelőzte az LMP által támogatott Vitézy-t.

A közlemény kitér arra is, hogy Vitézy nem igazán tudott a Fidesztől átvenni szavazókat, ahogyan Karácsony Gergelytől sem csábított át elég szavazót ahhoz, hogy Szentkirályi Alexandra az élen lehessen. Ugyan a fideszes választói réteg kitart a korábbi kormányszóvivő mellett, de a kormánypártok nem állnak jól a fővárosban, mivel a saját táborukon túl nem tudtak új támogatókra szert tenni.

Ami a közgyűlés összetételét illeti, az az év eleji törvénymódosítás miatt nehezen megjósolható.

A Republikon szerint amennyiben Karácsony Gergely marad a főpolgármester, minden bizonnyal kevésbé egységes Fővárosi Közgyűléssel kell számolnia, mint amilyen 2019 óta van jelen: elképzelhető, hogy a TISZA Párt, a Kétfarkú Kutyapárt, az LMP vagy a Momentum képviselőivel is rendszeresen együtt kell működnie majd azért, hogy egyes kérdésekben döntésre juthasson.

Véleménynyilvánításra buzdítanak a közvélemény-kutatók

Feszélyezett a hangulat a közvélemény-kutatók háza táján, miközben már egy hónap sincs hátra a választásokig.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→