A héten jelentette be Vitézy Dávid, hogy az LMP támogatással elindul a főpolgármester-választáson és máris Karácsony Gergely elsőszámú kihívójává vált

A Republikon Intézett pénteken publikált mérése szerint a főpolgármester új kihívója főleg a Fideszes szavazókra számíthat, de az LMP híveit is megosztja. Viszont Karácsony ellenzéki támogatóinak csak a töredékét tudja elhódítani az egykori BKK-vezér – írja a 24.hu

Jelenleg Karácsony Gergely abszolút többséggel (55 százalék) nyerne, míg Vitézy Dávid csak 22 százalékát hozná el a szavazatoknak. Azonban Szentkirályi Alexandra visszalépése esetén a kormánypárt jelöltjére voksolók háromnegyede Vitézyt támogatná, a kisebb részük pedig Grundtner András mögé állna be.

Szűk három hónappal a voksolás előtt Szentkirályi visszalépésével számolva a Republikon a következőképpen mérte a főpolgármesteri-székért indulókat:

  • Karácsony Gergely (DK-Momentum-MSZP-Párbeszéd) 53 százalék
  • Vitézy Dávid (LMP) 34 százalék
  • Grundtner András (Mi Hazánk) 9 százalék
  • Brenner Koloman (Jobbik) 4 százalék

Bár a mérés alapján simán újrázna, de a választás után nehéz helyzetbe kerülhet a közgyűlésben Karácsony Gergely – a Republikon eredményei szerint a Kutya Párt nélkül nem lesz többsége a főpolgármesternek. A párbeszéd politikusára szavazók 10 százaléka nem kíván pártokra voksolni, a jelenlegi főpolgármestert támogatók 10 százalék pedig a bizonytalan a pártpreferenciáit illetően.