A korán leszállt téli sötétségben enyhén síkos úton autózott olvasónk Pilisvörösvár belterületén a 10-es főúton, amikor beszámolója szerint hirtelen a kijelölt gyalogátkelőnél egy bokor mögül elé lépett egy gyalogos, amire állítása szerint nem tudott időben reagálni, ezért kikerülte, és tovább haladt. 

ÁM NEM MEHETETT TÚL MESSZIRE, MERT NEM SOKKAL TÁVOLABB RENDŐRÖK VÁRTÁK AZ ÚT MELLETT, FÉLREÁLLÍTOTTÁK, ÉS MEGBÜNTETTÉK 20 EZER FORINTRA, AMIÉRT NEM MEGFELELŐ MÓDON KÖZELÍTETTE MEG A ZEBRÁT.

Olvasónk furcsállotta a megrendezettnek tűnő ügyet, ezért rákérdezett, hogy merő véletlenségből nem rendőr volt-e véletlenül az iménti gyalogos, amire a rendőrök elismerték, hogy csakugyan beépített rendőrrel idézték elő a balesetveszélyes közlekedési helyzetet.

A kijelölt gyalogos-átkelőhely szabályos megközelítése

A KRESZ előírja, hogy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak, és azt a helyet, ahol a gyalogosoknak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg tudjon állni. Ugyanakkor a gyalogosoknak is figyelniük kell. Nem léphetnek le váratlanul az úttestre, és nem tehetnek olyat, amivel zavarják, vagy megtévesztik a járművezetőket.
Mindez a Police.hu oldalán olvasható.

Az esetről értesülve sajtómegkeresést küldtünk a rendőrségnek, azt tudakolva, hogy miért végeznek mesterségesen generált, balesetveszélyt előidéző intézkedést, illetve  bevett gyakorlat-e, hogy olyan közlekedési helyzeteket szimulálnak, ami miatt megbüntethetik az autósokat.

Tisztáz a rendőrség

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság válaszában mindenek előtt kikérte magának, hogy balesetveszélyt előidéző intézkedés felől érdeklődtünk. Ezzel kezdték:

Tisztázzuk, ki is idéz elő balesetveszélyes helyzetet!

Majd meg is válaszolták a saját kérdésüket: 

Elsősorban az a járművezető, aki nem a KRESZ szabályai szerint közelít meg egy gyalogos-átkelőhelyet, főleg, ha a látási viszonyok nem tökéletesek, például sötétedés idején.

A rendőrség arról is beszámolt, hogy tapasztalataik szerint 

TARTHATATLAN ÉS FELHÁBORÍTÓ, HOGY A KÖZLEKEDÉS LEGVÉDTELENEBB RÉSZTVEVŐI, A GYALOGOSOK IDŐNKÉNT SZINTE AZ ÉLETÜKÉRT KÜZDENEK EGY-EGY ZEBRÁN ÁTHALADÁSKOR.

Egy gázolás utózöngéje

A rendőrség felidézte azt is, hogy legutóbb Solymáron, 2023. december 5-én egy autó a zebra közepénél járó gyalogosokat ütött el, majd megállás nélkül tovább hajtott. A sofőrt elfogták, majd néhány nappal később szerveztek egy akciót, hogy kiderítsék, vajon az arra közlekedők szabálykövetésében a baleset nyilvánosságra hozott felvétele hozott-e változást.

A solymári gázolásról készült korhatáros besorolású felvétel, illetve az elkövető elfogása itt látható:

A rendőrök óvatosan lépnek a zebrára

A rendőrség lapunknak úgy fogalmazott, hogy az ellenőrző akció kiábrándító eredménnyel járt, az autósok nem tanultak a történtekből:

Sajnos azt tapasztaltuk, hogy kollégáink többször csak azért úszták meg az ütközést, mert ők voltak óvatosabbak és figyelmesebbek, megálltak a zebra közepén, hogy az érkező és nem fékező járművek ne gázolják el őket.

 

Három óra, 27 szabálysértő

A rendőrség tájékoztatása szerint a cikkünk bevezetőjében említett pilisvörösvári zebránál 2023. december 15-én tartott három órás akció eredménye is lesújtó: 

27, A GYALOGOSOK ELSŐBBSÉGÉT FIGYELMEN KÍVÜL HAGYÓ SOFŐR.

Hangsúlyozzák, hogy a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság ilyen típusú akcióinak célja továbbra is a baleset-megelőzés, a gyalogosok védelme, a közlekedők szabálykövetésre bírása. 

Akcióink eddig sem a járművezetők büntetését célozták, a jövőben is mindenkor a balesetek megelőzését tartjuk szem előtt

– írja végezetül a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya.

Kiszámoló

Ha a rendőrség Pilisvörösváron 3 óra leforgása alatt 27 szabálysértő sofőrt fogott, az azt jelenti, hogy 

NEM TÉTLENKEDTEK: 6 PERCENKÉNT OSZTOTTAK BÍRSÁGOT, AMI A PÉLDÁNKBAN MEGISMERT 20 EZER FORINTOS BÜNTETÉSSEL SZÁMÍTVA 540.000 EZER FORINTOS,

vagyis több mint félmillió forintos bevételt jelentett.