A Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal a 24.hu megkeresésére azt válaszolta, még augusztusban, hogy első lépésként a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága közbeszerzési értékhatár alatt 45 sebességmérésre alkalmas, fix telepítésű kamerát vett bérbe, amelyek felszerelésének helyszínét a technikai adottságok és a közlekedésbiztonsági veszélyek figyelembevételével lehet kijelölni.

Mostanra viszont kiderült, hogy ez némi félreértésre adott okot.

Most érkezett válaszuk szerint

45 forgalmi sávban való sebességmérést lehetővé tevő kamerára szerződtek le.

 

Vagyis ez alapján első körben valószínűleg nem 45 különböző helyszínen telepítenek kamerákat, hiszen egy négysávos útra ezekből rögtön négyet fel kell majd használni, ha mindkét irányban mindkét sávot mérni szeretnék.

Karácsony Gergely 2030-ig 50 százalékkal, 2050-ig nullára szeretné csökkenteni a közúti balesetek súlyos sérültjeinek és halálos áldozatainak számát Budapesten. Emlékezetes, hogy csak ebben az évben a Harminckettesek terén és az Árpád hídon történt balesetek mekkora visszhangot váltottak ki.

Budapest nemrég elfogadott közlekedésbiztonsági stratégiájában szerepel, hogy sebességmérő kamerák telepítésével fellépnek az eszelős gyorshajtók ellen, de a projekt egyelőre lassan halad.

Hogy az új traffipaxok hol lesznek majd, azt továbbra sem tudni, mert a helyszínekről az érintett szervek (Fővárosi Rendészeti Igazgatóság, ORFK, BRFK, Budapest Közút) folyamatosan egyeztetnek. 

Elhagyhatta a börtönt az Árpád hídi gázoló

A férfi bűnügyi felügyeletbe, tehát házi őrizetbe került még az előző hónapban, és nyomkövető eszközzel látták el a biztonság kedvéért. Bővebben >>>

Terézváros követi a II. kerület példáját.

Újabb városrész vezetése döntött úgy, hogy nem vár a fővárosra. Október végén Terézváros jelentette be, hogy sebességmérőt vásárol, és a kerület négy pontjára a kihelyezésre alkalmas trafiboxot is telepít. A boxok helyeiről a BRFK, a kerületi rendőrkapitányság és a fővárosi rendészet iránymutatásai alapján döntött az önkormányzat.

Trafibox kerül a jövő évben

  • az Andrássy út – Izabella utcai csomópontba,
  • az Andrássy út – Munkácsy utcai csomópontba,
  • a Podmaniczky utca – Izabella utcai csomópontba,
  • a Podmaniczky utca – Rippl Rónai utcai csomópontba.

A II. kerületnek a hét új traffipax beszerzése 60 millió forintjába került, Terézváros pedig 35 millió forintot fordít a megvalósításra.