A központi hitelinformációs rendszerben (KHR, régebbi nevén BAR-lista) júniusra a lejárt tartozással rendelkező magánszemélyek száma újabb csúcsot érve el, 806 ezerre emelkedett − derül ki az adatbázist kezelő BISZ Zrt. frissen közzétett statisztikájából. Az egy évvel korábbi adatokhoz képest több mint 18 százalékkal növekedett azok száma, akik hitel- vagy hitel jellegű szerződésben vállalt kötelezettségeiknek a minimálbér összegét meghaladó mértékben folyamatosan több mint 90 napon keresztül nem tettek eleget. A válság kitörése előtt a BAR-listán még "csak" 290 ezer főt tartottak élő tartozással nyilván.

Alighanem terjed az adósságcsapda − amikor valaki újabb hitellel próbálja befoltozni a családi költségvetésben keletkezett lyukat −, mert a bukott szerződések száma közben közel 24 százalékkal emelkedett.

Az első félév végén csaknem 1,5 millió élő mulasztást tartottak nyilván. A lezárt ügyek száma a márciusi módosítás óta gyakorlatilag stagnál − akkor lépett hatályba, hogy nem öt, hanem csak egy évig lehet nyilvántartani azokat az adósokat, akik helyzetüket időközben rendezték.

A mulasztás a hátralék teljes kiegyenlítésével, de a szerződés átütemezésével (a banki adóssegítő programban való részvétellel) is megszűnhet. Ebbe a kategóriába kerülnek azonban azok is, akiket végrehajtottak vagy kezesüktől szedték be a pénzt. Ha a fizetési késedelem nem teljesítéssel zárult, az adatok elévülési ideje változatlanul öt év. Az állami program beindulása tehát a KHR-adatokon is látszódhat majd. Arról persze nem szabad megfeledkezni, hogy a KHR lakossági alrendszerében nemcsak a hitelmulasztások, hanem a bankkártya-visszaélések és a csalás miatt elutasított hitelkérelmek is szerepelnek.