A megújított Magyar Reklámetikai Kódex változat 2023. június 30-i hatállyal váltotta a 2015-től érvényes változatot és a szakma 24 legnagyobb szövetsége, testülete vetette magát alá a benne megfogalmazottaknak – hangsúlyozta az Economx megkeresésére Fülöp Szilvia.

A tapasztalatok szerint a kódex elfogadásának hatásának tudható be, hogy a megalkotó két szervezet (a Magyar Reklámszövetség és Önszabályozó Reklámtestület) erős edukációs, oktatási tevékenységet végzett, tájékoztatva a reklámozókat a kódex jelentőségéről, legfontosabb szabályairól.

A fogyasztói panaszok számának csökkenése pedig arról tanúskodik, hogy a reklámozók a gyakorlataikba minél inkább beépítik a kódex alkalmazását és közvetve azt is, hogy a reklámetikai kódex társ-szakmai szervezetekkel megalkotott szövegezése igen közel áll az általános jelenlegi társadalmi etikai normákhoz.

Arról is vannak információk, hogy elmúlt időszakban több reklámozónál és ügynökségnél volt belső tréning.

A GVH sem volt szívbajos

Sok helyütt az etikai kódex szigorúbb lett a jelenleg hatályos jogszabályoknál is, bár 2023-ban nem egy esetben nagyon komoly bírságokat szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal, jellemzően megtévesztő reklámok miatt, ezt „reklámmagatartást” büntetik napjainkban a legsúlyosabban Magyarországon.

Gazdasági Versenyhivatal 2022-es beszámolója szerint például 14 ügyben a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat, köztük a megtévesztő reklámközlés összesen 2,7 milliárd forintjába került a cégeknek.

Ennek megoszlása:

  • 2 milliárd forint fogyasztói kompenzáció
  • 713 millió forintot bírság
A legsúlyosabb bírságok 2023-ban

  • Az e-kereskedelmi szektorban, a digitális platformokat üzemeltető cégek közül tavaly februárban az Alzát a sürgető döntéshozatalra késztető kommunikációs gyakorlata miatt kötelezte a GVH 40 millió forintos bírság megfizetésére és 450 millió forint értékű fogyasztói jóvátételi programra.
  • Tavaly augusztusban a Yettel kapcsán lehetett olvasni rekord összegű, több mint 1,3 milliárd forintos jóvátételről, amelyet közel 180 ezer ügyfelének kellett biztosítania és mellé 125 millió forintos bírságot kifizetnie, mert nulla forintosként vagy kedvezményesként hirdette egyes készülékeit, miközben azok árának egy részét beépítette az előfizetői díjba.
  • A Digi Távközlési és Szolgáltató Kft.-re 190 millió forintos bírságot szabott ki, mert fontos információ elhallgatásával megtévesztette ügyfeleit.
  • A Vodafone Magyarország Zrt. pedig 60 millió forintos bírságot kapott és 245 milliós forint értékű fogyasztói kompenzációt kellett vállalnia, mert valótlanul hirdette korlátlanként egyes mobilnet-kiegészítő csomagjait.

Fokozottan figyelnek a kiskorúakra

Még komolyabb védelmet kapnak a gyermek- és fiatalkorúak, de többek között az új kódex szövegezése rendelkezik a sérülékeny célcsoportokról, a sokoldalú és diszkrimináció mentes emberábrázolásról.

A kiskorúak védelmét szolgáló fejezetekben a korábbi változatnál is nagyobb figyelmet kap a kiskorúak emberi méltóságának védelme, az életkori sajátosságok körültekintő figyelembevétele és a kiskorúakat veszélyeztető, félrevezető, megtévesztő reklámok szigorú tilalma.

  • Az Ask Bongo („Kérdezd Bongot!”) szolgáltatás hirdetései kapcsán a közvetlen felszólítás mellett a burkolt reklámozás és a költségek elhallgatásával a kiskorúakat emelt díjas SMS-ek küldésére ösztönző gyakorlata miatt a játék üzemeltetőjét 350 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a GVH.
  • A játékot népszerűsítő három hazai influencer-ügynökségre pedig összesen 900 ezer forintos bírságot szabott ki.

Étrend kiegészítő, életmód reklámok

Az étrend-kiegészítők és életmódprogramok reklámozása a GVH egyik legtöbbet szankcionált területe a fogyasztók általános megtévesztése és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt, amelyeket az Fttv. szabályoz.

A versenyhivatal például májusban döntött a hazai internetet többször is körbejárt Norbi Update-ügyben, amely során a hatóság szakemberei egy éves időtartamot vizsgálva összesen 280 videóbejegyzést átnézve megállapították, hogy azok több szempontból is alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére.

Idetartoztak a közösségi médiás posztokban a termék kapcsán írt „cukormentes, csökkentett szénhidráttartalmú” és az „elmúlik a cukorbetegség, elmúlik a magas vérnyomás” kijelentések is, ezért a GVH 40 millió forintos bírságot szabott ki a jogsértést egyébként elismerő vállalkozásra.

Környezetvédelemmel kapcsolatos reklámok

Teljes körű átdolgozáson esett át a környezetvédelemmel kapcsolatos reklám, ami tartalmában is teljesen megújult.

Többek között rendelkezik a zöld- vagy környezetvédelmi állítások szükséges alátámasztásáról, bizonyításáról, az energiapazarlás, természetkárosító magatartás bemutatásának tilalmáról, a szelektív hulladékgyűjtés elvének megjelenítéséről a reklámokban – mondta el az Economxnak korábban a Magyar Reklámszövetség főtitkára.

 

Eltéríthetőek-e a hirdetési pénzek egy új mérési módszerrel?

A globális szereplők évről évre egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a hazai médiatortából – de vajon jól jár-e, aki minden hirdetési pénzét ezeken a felületeken költi el? A digitális médiapiac mérési megoldását szállító regionális tech vállalat, a Gemius új techológiai megoldással rukkolt elő, amelynek segítségével az Indamedia egy új elemzéssel kutatja a hazai kiadói piac hatékonyságát, és a fenti dilemmára keres válaszokat.