Vas Gábor, Pannonhalma polgármestere elmondása alapján szombat kora délután kapott értesítést arról, hogy eltűnt Radnóti Miklós szobra a kisalföldi városból. Ezt egy látogató jelezte a Tourinform irodában, hogy járt az emlékhelynél, amelyet ismeretlenek megrongáltak.

A polgármester ezt követően azonnal a helyszínre sietett, és sokkolónak nevezte a látottakat: a fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták. A szobor nagyságrendileg húsz kilogramm lehetett.

Az emlékművet 1983-ban, a valamikori Wienerberger téglagyár területén állították fel annak emlékére, hogy a munkaszolgálatra hurcolt Radnóti Miklós a halála előtt ott töltötte utolsó éjszakáját 1944 novemberében.

A polgármester elmondta, hogy a terület jelenleg egy magánbefektető tulajdonában van, ipari területnek minősül és a tulajdonosa az állagmegóvás és a lopások miatt bekerítette azt.

Hozzátette, hogy az emlékművet csak úgy tudták látogatni az érdeklődők, ha a kerítés kapujának kulcsát elkérték a Tourinform irodából.

Vas Gábor elmondása alapján a közelmúltban indult egyeztetés a tulajdonossal arról, hogy az emlékművet áthelyezzék. Az elképzelések szerint a betonelemekből álló kerítést megbontva az emlékmű a kerítéssel egy vonalba került volna, hogy mindenki számára látható legyen.

Ahhoz ragaszkodtak, hogy az emlékmű a valamikori téglagyár területén maradjon – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy az ügyben a feljelentés megtörtént.

(via MTI)