Egy évvel ezelőtt beomlott egy pincehelyiség Miskolctapolcán, ami miatt hárman életüket vesztették. A nyomozást a múlt héten lezárták, a vármegyei rendőr-kapitányság vádemelést javasolt – írja a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hírportál.

A lap úgy értesült, hogy hosszú időre rácsok mögé küldenék az elhunytak özvegyei az ügyben érintett vállalkozót. Ennek a lehetősége pedig nincs kizárva, hiszen az ügyészség is vádemelést tervez.

Hárman elhunytak

Jogg Zsolt, a Vármegyei Főügyészség helyettes szóvivője a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a nyomozás során kihallgatták a pince bontását és bővítését végző kivitelező vállalkozóját. A szakszerűtlen bontási munkálatok miatt 2022. augusztus 31-én három személyre rázuhant a több tonnás szikladarab.

A balesettel összefüggésbe hoztak több szabályszegést is. Ezek között szerepel az, hogy a gyanúsított nem győződött meg arról, kell-e építési engedély a tevékenységéhez, mielőtt nekilátott a munkálatokhoz. Sem hidrológiai, sem geológiai, sem pedig talajmechanikai vizsgálat nem előzte meg a munkálatokat, és egészségvédelmi, biztonsági, és kockázatértékelés sem volt, ahogy bontási terv sem.

Szinte minden hiányzott

A munkavállalók nem kaptak védőeszközt, és munkavédelmi oktatást sem, és nem gondoskodott az egészséget megőrző és veszélymentes munkakörnyezetről, vagyis a leeső tárgyak elleni védelem, és a pince állékonysága is biztosítatlan maradt, és elmaradt a megfelelő dúcolás és alátámasztás.