A ferihegyi repülőtér visszavásárlásának két oka is volt a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor erről a Kossuth Rádiónak adott szokásos pénteki interjújában azt mondta:

Egy háborúban jobb ha az ország legfontosabb nemzetközi reptere a kormány közvetlen irányítása alatt van. És egy olyan vagyontárgyról van szó, amiből csak egy van, ilyent sosem lehet másnak adni.

Kiemelte: vannak olyan tervek, hogy később katari bereketetőket is bevonnak a francia üzemeltető mellé, de a többségi tulajdon akkor is marad a magyar államnál.

Orbán Viktor nem hisz abban, hogy az állam a gazdaságban különösebben jól tudna szerepelni, az a jó, ha az állam nem gazdálkodik, és ha megvan a tulajdon, bevon olyan profikat, akik értenek ehhez.

A háborúba belépés végén vagyunk, a lehetőségeink végéhez közeledünk

– közölte Orbán Viktor

Mint mondta, minden háború előkészítésének történetében létezik egy olyan pont, ami a visszafordulás utolsó lehetőségét tartalmazza, ehhez most nagyon közel vagyunk hozzá.

Most már a tettekről szóló tájékoztatás folyik, már cselekednek

– emelte ki a kormányfő.

Orbán Viktor szerint azzal, hogy nem szigeteltünk el egy regionálisként indult konfliktus már az elején, a háborúpártiak csináltak belőle egy európai konfliktust, abból lett egy nyugat-keleti konfliktus, most ez elhagyja az európia kontinenst és az Egyesült Államok érdekövezetét, a világ többi részén is megjelenik.

Minden nappal fogy a remény a háború kiszélesítését illetően, de a hétvégi Európai Parlamenti választás döntő: milyen jelzéseket kapnak a kormányok, milyen lesz az Európai Parlamentben az aránya a háború- és a békepártiaknak

– emelte ki a miniszterelnök.

A hétvége után lesz néhány nehéz, az amerikai választásokig tartó hónap, amit túl kellene élni – mondta Orbán Viktor, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Ha az ősz első feléig nem robban be az orosz-ukrán frontvonalon túl a háború, akkor még novemberben, ha Donald Trump visszatér, egy jó európai választással a hátunk mögött csinálhatunk egy össznyugati-transzatlanti békekoalíciót, és azzal meg lehet állítani a háborút.

A kormányfő szerint ma a békepártiak számára ez tűnik reális forgatókönyvnek.

Aki azt állítja, hogy nincs közvetlen háborús veszély, becsapja az embereket

– húzta alá.

Az Európából, a Brüsszelből jövő nyomás kivédését kitanultuk, Magyarország tudja, hogyan kell megvédeni a függetlenséget. A NATO azonban egy nehezebb ügy, ki kell maradnunk abból, amit a NATO az ukrajnai missziónak nevez

– közölte Orbán Viktor, aki szerint ezt az álláspontot még politikailag el kell fogadtatni, mert különben a nemzeti hatáskörből a NATO hatásköre alá helyezzük Magyarországot, és akkor elveszítjük a szuverenitásunkat.

Senki sem kötelezhet bennünk arra, hogy a NATO-tagállamok területén kívül katonai akcióban vegyünk részt és arra sem, hogy abba pénzt adjunk

– fogalmazott.

A miniszterelnök elmondta még: a magyar kormány a választási eredménytől függetlenül ki fog tartani a béke mellett, ha hétvégén a választásokon megerősítik, könnyebben és hosszabban ki tud tartani, hogy a békepárti politikát nemzetközi színtéren képviselje.