„Brüsszel azt javasolja, hogy tegyük tönkre a családokat azzal, hogy véget vetünk a rezsicsökkentésnek. Olyat kérnek, ami ellen 13 éve folyamatosan harcolok” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. Hozzátette, itt nem a pártpolitika dönt, a baloldali kisnyugdíjasok sem fizetnének szívesen többet a rezsiért.

Szerinte nem egyedül hadakozik Brüsszel ellen, hanem mögöttük állnak a magyarok is, harca támogatottsága pedig messze túlnyúlik a pártokon, szerinte még a baloldali nyugdíjasok is támogatják ebben. 

Magyarországnak ezt udvariasan meg kell köszönni, ékesszóló blalba nyelven

– mondta. Szerinte vannak Brüsszelben okos emberek, néhány dolgot meg kell fogadni tőlük is. A költségvetés azonban nemzeti hatáskör.

Az unió két dolgot kérhet számon, ebbe beletörődtünk: ez a költségvetési hiány mértéke, valamint az államadósság csökkentése a nemzeti össztermék 60 százalék alá. A 2024-es költségvetésben mindkettő csökkenni fog, nem azért, mert Brüsszel követeli, hanem mert a magyar gazdaság is azt követeli, hogy fegyelmezetten gazdálkodjanak.

Háborús időket élünk, védekezni kell

– tette hozzá.

A 2024-es költségvetésnél célszerű a magyar gazdaság számára, hogyha „fegyelmezetten gazdálkodjunk”. 

Ha nem lenne háború, akkor ez egy boldogabb költségvetés lenne

viszont háborús idők vannak, és védekeznünk kell: meg kell védeni a munkahelyeket, a nyugdíjak értékét és a családokat is – hangsúlyozta az Index szerint.

Varga Mihály kezei között biztonságban a pénzügy

Ha jól vezetik az országot és jó a pénzügyminiszter, a fenti célok megvalósíthatók. „Utóbbiban szerencsénk van” – vélekedett Orbán Viktor, mondván, biztonságban érzi az országot amikor Varga Mihály pénzügyminiszter hoz döntéseket. A költségvetésről pedig azt is elmondta, hogy azért védelmi jellegű, mert arra számítanak, hogy a háború elhúzódik.

Reményei szerint az infláció már 22 százalék alatt van, de várja a friss adatokat. „A háború energiája vitte fel az inflációt, de nem fog lejönni magától, azt le kell törni. Az infláció elleni harc nagy vállalása a kormánynak” – mondta. A cél az egyszámjegyű infláció. Orbán Viktor szerint a háború elsődleges hatása az energiaárak megnövekedése, és

ha nem törjük le az inflációt, akkor a gazdaság sem fog növekedni.

Már hátra is dőlhetnénk, ha ezt az egyet magunk mögött tudnánk

Ha a Paksot be tudtuk volna fejezni, akkor hátra dőlhetnénk – mondta. Hozzátette, „ha a fene fenét eszik is, akkor is egyszámjegyűre kell levinni az inflációt”.

Jövőre 6 százalékos inflációval számolnak. Ha megkezdődnének a béketárgyalások, akkor könnyebb lenne kezelni az inflációt.

Karácsonynak elment az esze, nem háborúzunk Oroszországgal

A szankciós csomagokról elmondta, a háborúnak vannak nyertesei és vesztesei, de a legnagyobbat azok szenvedik, akiknek meghalnak a hozzátartozói.

„Keleten a helyzet változatlan, a háború durva fázisába lépett” – emelte ki.

Karácsony Gergely fővárosi főpolgármester azt nyilatkozta nemrégiben, hogy háborúban állunk Oroszországgal

Elment az eszük a baloldali politikusoknak amikor azt mondják itthonról a karosszékből, hogy háborúban állunk Oroszországgal. Kinyílik a bicska az ember zsebében

– méltatlankodott a miniszterelnök. „Az ember tényleg nem talál szavakat. A Vatikán után Törökországban is a békepárti politika győzött” – mondta a miniszterelnök. Szerinte a háborúról való beszéd is a háború része, és a Nyugat, valamint Budapest főpolgármestere is a háborút kívánják befolyásolni.

Közvetlen a veszély, de nem vagyunk benne

„Magyarország nincs benne a háborúban, kívülről nézzük ezt. Közvetlen veszélyt jelent, de nem vagyunk benne” – mondta a miniszterelnök. Szerinte „mindenki lelkes nyugaton az ukrán ellentámadást illetően”, azonban „ha támadok, akkor háromszor akkora a veszteségem, mint annak, aki védekezik”, mondta.

„Ilyen körülmények között vérfürdő ellentámadást kezdeni. Még ezelőtt kell tűzszünetet kezdeményeznünk. Politikában a legnagyobb kihívások egyike a saját korábbi hibád beismerése. Olyan mértékig lovalták bele magukat abba, hogy a háborút nyugati támogatással, harcokkal meg lehet nyerni, hogy erről az ösvényről nagyon nehéz lesz letérniük“ – fogalmazott a kormányfő.

„Azok az országok, akik belelovalták magukat a háborúba, az ottani vezetőket leváltják. Kivétel lehet Lengyelország” – vélekedett, hozzátéve, hogy az európai emberek nagy többsége nem áll a háború pártján. Az EU-s közvélemény pedig megosztott arról, mit kell tenni ebben a helyzetben, de egyre inkább nő a békepártiak száma.

Orbán Viktor végül felidézte, hogy „a migrációs válság idején is mi voltunk az egyetlenek, akik azt mondták, h meg kell védeni a határokat, mert egy ország olyan határ nélkül, mint a tojás héj nélkül”. Szerinte néhány évvel később burkoltan „elismerték, hogy Magyarországnak igaza van”. A kormányfő úgy véli, „nincs messze az a pillanat, amikor elismerik, hogy a magyaroknak igaza volt, és a békére kell törekedni”.