Ostobaságnak, hírlapi kacsának nevezte közleményében Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke „a baloldali sajtóban megjelent híresztelést Orbán Viktorral és Balog Zoltánnal kapcsolatban".

Több hírportál is arról cikkezett hétfőn, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „Balog Zoltánt is felelősnek tartja a kegyelmi ügyben", akinek „a püspöksége is veszélybe kerülhet".

A kormány és a miniszterelnök nem avatkozik bele az egyházak ügyeibe, tiszteletben tartja az autonómiájukat – szögezte le a sajtófőnök.

„Kata neki bármit megtesz.” Ezt rebesgették már régóta – írta meg a Direkt36, amely szerint a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője, korábbi miniszter, Novák Katalin tanácsadója és régi mentora. Ezt egyöntetűen jelezték a Direkt36-nak és a Telexnek több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló források.Az értesülés szerint Balog volt az, aki arra biztatta a köztársasági elnököt, hogy K. Endrének kegyelmet adjon. Egy Novákhoz régóta közel álló forrás megerősítette ezt, de állítólag Balog számonkérése során azzal védekezett, hogy a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon – írtuk meg a lap információi alapján mi is.Novák környezetében állítólag már régóta arra panaszkodtak, hogy „Balog bejárt a Sándor-palotába intézkedni”, és „mindenben kavart”. A források azt nem részletezték, hogy Balog konkrétan milyen lépéseket tett a kegyelem megadása érdekében.Hivatalosan Balog Zoltán a köztársasági elnök tanácsadó testületének a tagja, ám több, a Novák–Balog-kapcsolatot ismerő forrás szerint a református püspöknek ezt messze meghaladó befolyása volt Novák Katalin döntéseire. Itt vannak a részletek >>>