kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője, korábbi miniszter, Novák Katalin tanácsadója és régi mentora, ezt egyöntetűen jelezték a Direkt36-nak és a Telexnek több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló források.

Az értesülés szerint Balog volt az, aki arra biztatta a köztársasági elnököt, hogy K. Endrének kegyelmet adjon. Egy Novákhoz régóta közel álló forrás megerősítette ezt, de állítólag Balog számonkérése során azzal védekezett, hogy a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon – írta meg a Direkt36.

Novák környezetében állítólag már régóta arra panaszkodtak, hogy „Balog bejárt a Sándor-palotába intézkedni”, és „mindenben kavart”. A források azt nem részletezték, hogy Balog konkrétan milyen lépéseket tett a kegyelem megadása érdekében.

Hivatalosan Balog Zoltán a köztársasági elnök tanácsadó testületének a tagja, ám több, a Novák–Balog-kapcsolatot ismerő forrás szerint a református püspöknek ezt messze meghaladó befolyása volt Novák Katalin döntéseire. Novák egy volt munkatársa, aki személyesen is jó viszonyt ápolt vele, úgy fogalmazott:

Kata neki bármit megtesz.

 

Hivatalos Facebook-oldalán Balog csütörtökön, két nappal Novák Katalin lemondása előtt azt írta: „Visszavonulni néhány hétre imádkozni, gondolkodni, olvasni és írni Isten csendjében. Micsoda ajándék!”

Egyelőre nem teljesen egyértelmű, hogy Balognak miért lehetett olyan fontos a kegyelmi döntés.

Balog Zoltánról és Novák Katalinról volt kormányzati tisztviselők, a református egyházat ismerő források, illetve Novák Katalin személyes ismerősei egybehangzóan azt állították, hogy régóta rendkívül szoros személyes kapcsolatban állnak. A nála húsz évvel fiatalabb Novákot Balog vette maga mellé és egyengette politikai pályáját, és miután 2018-ban kikerült a kormányból, továbbra is közel maradt Novákhoz, 2022-es elnökké választása után pedig a tanácsadói testületének meghatározó tagja lett.

Az évek során Balog és Novák többször is részt vettek közpénzen egzotikus utazásokon olyan távoli helyekre, mint Bogota vagy Pápua Új-Guinea.

Balog Zoltán az államfő lemondása után Facebookján megosztotta a „Kiállok Novák Katalin mellett” nevű Facebook-oldal bejegyzését, mely többek közt így méltatja Novákot: „Azon kevesek közé tartozik, akik hibájukért vállalják a felelősséget.”

Balog neve ugyanakkor a bicskei pedofilügy kapcsán már korábban is felmerült.

Ő volt az, aki 2016-ban javaslatot tett a később pedofília miatt elítélt gyermekotthon-igazgató Vásárhelyi János állami kitüntetésére. Balog a pedofil bűncselekmények eltussolásáért elítélt igazgatóhelyettes K. Endrét is ismerhette, 2013-ban ugyanis együtt vettek részt a minisztériuma által szervezett, „A gyermekek bevonása és védelme a sportban és a sporton keresztül” című, a gyermekek elleni szexuális erőszak megállításáért szervezett konferencián.

Szivárogtak ki információk a történtekbe szintén belebukott Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter szerepéről is.

A történteket Novák oldaláról ismerő kormányzati forrás szerint igaz, amit a Mi Hazánk-közeli Magyar Jelen írt meg először, miszerint Varga Judit akkori igazságügyi miniszter anélkül továbbította K. Endre kegyelmi kérvényét Nováknak, hogy azt támogatásra javasolta volna. Ezt Varga környezetéből is megerősítették többen, csakhogy Novák Balog lobbizásának hatására – azt mégis aláírta. A kormányzati forrás szerint Varga úgy érezhette, nem mehet szembe a köztársasági elnöki döntéssel, és nem kért miniszterelnöki engedélyt, nem is tájékoztatta Orbán Viktort, hanem aláírta a kérvényt.

Egy Vargához közel álló forrás szerint az államfő környezetében valószínűleg arra számítottak, hogy ez az ügy nem kerül nyilvánosságra, a kegyelmi ügyek ugyanis anonimak.

Tavaly szeptemberben azonban a Bírósági Határozatok Tárában megjelent, hogy K. Endre ügyében Novák 2023. április 27. napján kegyelmet gyakorolt. Ez alapján írta meg a 444.hu február 2-án K. Endre ügyét, elindítva ezzel a köztársasági elnök bukásához vezető botrányt.