Szombaton az egész országon és a nemzetközi sajtón is átszaladt a hír, miszerint bejelentette a lemondását Novák Katalin, Magyarország első női köztársasági elnöke. A kegyelmi ügy következtében megtörtént lemondás számos további kérdést vet fel, többek között azt, hogy mi lesz Novák Katalin sorsa, a leköszönést követően hogyan alakul a további élete, véget ért-e a politikai karrierje.

Mindez még a jövő zenéje, azonban egy biztos: a köztársasági elnöknek, amíg él, nem kell aggódnia a pénzügyek miatt. Ugyanis az állami vezetők részére meghatározott, de külön a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény szerint a köztársasági elnök javadalmazása az élete végéig jár neki.

Ez az összeg jelenleg havi bruttó 4,59 millió forint.

A leköszönő köztársasági elnök két esetben eshet el a törvény alapján kivételes javadalmazásától:

  • összeférhetetlenség kimondása;
  • valamint a köztársasági elnöki tisztségtől való megfosztása esetén.

Ám ezek egyike sem áll fenn Novák Katalinnal és lemondásával kapcsolatban. Vagyis a jelenlegi törvények alapján élete végéig jár neki tiszteletdíj, ami most havi bruttó 4,5 millió forint.

Jár még a lakás, a három fős titkárság és autó is - ha kéri

Ez még nem minden: a volt köztársasági elnököt a törvény értelmében, amennyiben kéri, a megfelelő lakás használatának joga is megilleti. Ezen túl legfeljebb három fős titkárságot is alkalmazhat, ezen túl élhet a térítésmentes egészségügyi ellátással és a személyes gépkicsihasználattal is.

Mindezek mellett a volt köztársasági elnök titkárságát is egy további, állam biztosította autó illeti.

A személygépkocsi használatával összefüggésben felmerült költségeket is az Országgyűlés Hivatala biztosítja, továbbá a volt köztársasági lakásának fenntartásához egy fő személyzetet is biztosít.

Novák Katalin ingatlan portfóliója

A lemondását szombaton bejelentő államfő legújabb, a napokban napvilágot látott vagyonnyilatkozata szerint nem változott Novák Katalin ingatlanlistája.

A távozó államfő birtokában van változatlanul:

  • a főváros XI. kerületében egy családi ház;
  • ugyanitt két lakás;
  • Szegeden három lakás;
  • Szegeden egy garázs
  • Balatonlellén egy üdülő.

Ezen kívül Novák Katalin bankszámláján 31 millió forint megtakarítás van friss vagyonnyilatkozata szerint, miközben tavaly még 41 millió volt. 

Novák Katalin: "Hibáztam!"

Szombati lemondó nyilatkozatában Novák Katalin köztársasági elnök többek között elmondta: hozott egy olyan kegyelmi döntést, ami érthetetlenséget és békétlenséget váltott ki. Elismerte azt is, érthető, hogy magyarázatot várnak, a kegyelmezési jogkör mind közül a legérzékenyebb.

Hibáztam. A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyermekeket bántalmaz. A gyermekek védelme közös felelősségünk

– fogalmazott Novák Katalin, hozzátéve: magyar emberként azt várná a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon, ha mégis, vállaljon felelősséget, akár azzal, hogy lemond a tisztségről.

Ezen túl a volt államfő bocsánatot kért mindazoktól, akiket megbántott és milyen olyan áldozattól, aki úgy érezhette, hogy nem áll ki mellette.

A politika kemény, olykor kegyetlen világ. Vannak, akik azt gondolják, hogy nekünk, nőknek ezért nem is való. Ezzel nem értek egyet. Ne hagyjuk magunkat! Kellenek a nők a közéletbe is, mert hitem szerint akkor idővel méltányosabb, békésebb és bizonyára tartalmasabb lesz ez a világ. Hálás vagyok azért, hogy a magyar nemzetet szolgálhattam

– mondta zárásként Novák Katalin.

A Momentum megvonná Novák Katalin élete végéig járó, havi több milliós juttatását

Momentum Mozgalom parlamenti frakciója törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, amivel megvonnák a lemondott köztársasági elnök, Novák Katalin juttatásait – közölte a párt szombat este. A Momentum Mozgalom parlamenti frakciója azt szeretné, hogy ezek a juttatások abban az esetben se járjanak, amennyiben az államfői megbízatás lemondással szűnik meg. Az ellenzék másik véleményvezér pártjaként mindeközben a DK aláírásgyűjtést indított a közvetlen köztársaságielnök-választásért.