Karácsony Gergely főpolgármester, valamint Baranyi Krisztina, Pikó András, Niedermüller Péter és Soproni Tamás kerületi polgármesterek a kihelyezett kabinetülést követően bejelentették: a Nagykörutat övező terek megújítását követően a Nagykörutat is felújítják.

A főpolgármester Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón Karácsony Gergely azt mondta, hogy a Nagykörút a város ikonikus helyszíne. A fénye azonban az utóbbi években megkopott, miközben több hozzákapcsolódó tér és utca megújult.

Kiemelte, hogy Budapest egységes arculatát kívánják a Nagykörúton megvalósítani, melyet egy vállalkozásfejlesztési programmal is összekapcsolnak. A terveket még az idén elkészítik, azon tanulmány mentén, melyek megalapozzák őket.

Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester azt mondta, hogy a tervek szerint az eddigi ideiglenes megoldások helyett egy végleges, biztonságos kerékpársávot alakítanak ki, a nagycsomópontok pedig akadálymentes átkelőhelyeket kapnak. Soproni Tamás, Terézváros polgármestere szerint a Nagykörút-projekt mellett egy társasház-felújítási programra is szükség van.

A Nagykörúton már évek óta nem történt érdemi fejlesztés, leszámítva a kerékpársávok kialakítását, pedig akadnak problémák: tavaly év elején az Economx is beszámolt róla, hogy több mint 100 üzlethelyiség áll üresen a szakaszon.

Új budapesti tervek: legfeljebb 40 km/órával lehetne haladni a Nagykörúton

Alacsonyabb sebességhatárok a budapesti belvárosban, éjjel-nappal működő traffipaxok elhelyezése legalább száz helyszínen, zebramegújítási program: többek közt ezeket a javaslatokat tartalmazza a nyilvánosságra hozott új fővárosi közlekedésbiztonsági stratégia.