A MASZSZ szerint ismert hatalmi ambíciók miatt szükségtelen azt ígérnie a pártoknak, hogy a külföldi munkavállalókat karanténba zárják, vagy éppen elűzik. A szövetség úgy véli, hogy a szélsőségek ígérgetések helyett arra kellene törekedniük, hogy a magyar dolgozók helyzete megerősödjön, valamint hogy jobb megbecsülést, azaz méltó európai béreket és munkakörülményeket kaphassanak.

Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke leszögezte, hogy nem az nyugtatja meg a magyar munkavállalókat, ha a politikusok beígérik, hogy „hazavárják őket” a vendégmunkások helyére, hanem ha a saját helyzetüket stabilnak érzik, valamint, ha erkölcsig és anyagilag is megbecsülik őket.

Az elnök úgy véli, most szükségből csábítanak ide tömegeket harmadik országból, miközben ehelyett minden politikai pártnak, így a kormánynak is, valamint a munkáltatóknak arra kellene törekedniük, hogy olyan programok készüljenek a szakszervezetekkel együttműködésben, amellyel ez a szükségmegoldás elkerülhető, vagy legalábbis jelentősen csillapítható.

Az elnök úgy véli, a magyar munkaerő piaci helyzet önmagában nem lesz jobb attól, hogy a pártok megígérik a vendégmunkások száműzését.

Így toborozzák a vendégmunkásokat Magyarországra

A Fülöp-szigeteki Peridot International Resources privát munkaerő-közvetítő ügynökség 2001 óta toboroz filippínó szakembereket többek között Kanadába, Dubajba, az Egyesült Államokba és Magyarországra is.