„A Magyar Orvosi Kamara megdöbbenéssel értesült a kormány azon szándékáról, hogy a kötelező munkaköri alkalmassági vizsgálatokat el kívánják törölni” – írja közleményében a Kamara. Hozzáteszik, annak fényében is meglepő a törvénymódosításra tett javaslat, hogy a két nappal ezelőtt megtartott Medicina Fórum Konferencián Takács Péter egészségügyi államtitkár a munkaköri alkalmasságvizsgálatokban rejlő lehetőségekről beszélt.

Parragh László elszólta magát az üzemorvosokról

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke egy uniós konferencián már délelőtt arról beszélt, hogy átalakítja a kormány az üzemorvosi rendszert, miközben a vonatkozó törvényt csak aznap este terjesztette a kabinet a parlament elé. Bővebben --->

Mint írják, meglátásuk szerint több millió magyar munkavállalót és a gazdaság teljesítőképességét is negatívan érinti a vizsgálat eltörlése. Az alkalmassági vizsgálatok során ugyanis a betegségek „korai, jól kezelhető szakaszban diagnosztizálhatóak és kezelhetőek”. Gazdasági szempontból pedig a havi 1000-2000 forint közötti összeg, ami egy munkavállalóra fordítanak a munkáltatók, nem jelent különösebb megtakarítást ellentétben egy hosszabb táppénzes állománnyal vagy egy munkaügyi perrel és kártérítési eljárással.

Kamara kiemeli, hogy a jogszabálytervezet nem érinti a munkáltatók munkavédelmi felelősségét, vagyis a munkaegészségügyi szolgáltatást továbbra is biztosítania kell a munkáltatóknak, és ha a dolgozók egészségkárosodás éri, akkor továbbra is kártérítéssel tartozik.

Ezért, ha egy munkáltató megszünteti az alkalmasságvizsgálatokat, akkor az csupán annak az esélyét veszíti el, hogy a a munkavállaló munkából történő kiesése miatt keletkező kárt időben mérsékelni tudja.

A Kamara Elnöksége ezért azt kéri az országgyűlési képviselőktől, „a törvénytervezetet ne szavazzák meg, mert az Magyarország érdekeivel ellentétes” – írják.

Már üzemorvoshoz sem kell menni, rejtve maradhatnak betegségek

Megszűnik a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálat – ez derült ki abból, az éjjel benyújtott törvényjavaslatból, amelyet Semjén Zsolt neve fémjelez.
Bővebben--->