munkáltatók és a munkavállalók adminisztratív terheinek csökkentése érdekében a munkaköri alkalmasság vizsgálata tekintetében általános jelleggel megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat - ezt tartalmazza “A hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslat – amelyet az atv.hu idéz.

A jogszabály egyébként meghatározhat olyan munkaköröket és foglalkozásokat, amelyek esetében a továbbiakban is kötelező lesz az orvosi vizsgálat, de a jogszabályon túl a munkáltató is előírhatja ezt saját hatáskörén belül.

Mindkét esetben ingyenesen kell biztosítani a vizsgálatot.

A törvényjavaslat indoklásában az áll:

A változó életviszonyok a jogszabályok folyamatos felülvizsgálatát, tartalmának újragondolását igénylik. Az új szabályok megalkotásakor azonban olyan intézkedéseket kell tenni, olyan javaslatokat kell kidolgozni, ami az emberek hétköznapi ügyeinek intézését egyszerűbbé tudják tenni.

Hozzáteszik, a vállalkozások sikeressége érdekében olyan jogi környezetet kell kialakítani, amiben az adminisztráció időbeli és pénzbeli költségei minimálisak, így az erőforrásaikat a jogszabályoknak való megfelelés helyett a működésükre, a termelésre tudják fordítani.

E célkitűzés mentén hozta létre a Kormány érdekegyeztető fórumként a Deregulációs Kerekasztalt, amelynek célja a magyar emberek, vállalkozások mindennapi életének, ügyintézésének könnyítését és egyszerűsítését szolgáló javaslatok megfogalmazása, amelyek ezen törvényben is tükröződnek

– áll a törvényjavaslat általános indoklásában.

Egy karnyújtásnyira van már csak az újabb egészségügyi káosz

2024. novemberétől már csak állami tulajdonú CT-vel és MR-rel lehet az egészségbiztosító terhére képalkotó diagnosztikai vizsgálatot végezni. Magyarországon uniós összehasonlítás szerint már most is kevés MR és CT-készülék jut a betegekre. Bővebben >>>