A magyar belügyminisztérium és a kínai közbiztonsági minisztérium megállapodása a közös járőrszolgálatról a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítását szolgálja - írta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a párbeszédes Tordai Bence kérdésére.

Az ellenzéki politikus írásbeli kérdésében az firtatta: Miben állapodott meg a miniszterelnök Vang Hsziahong kínai közbiztonsági miniszterrel?

Rétvári Bence válaszában azt írta: az együttműködési megállapodás a Magyarország és Kína között már fennálló rendészeti együttműködést erősíti meg.

A szakmai együttműködés főbb célterületei a közrend és a közbiztonság, a szervezett bűnözés megelőzése, a nemzetközi terrorizmus, a kábítószerek elleni küzdelem.

A közös járőrszolgálatra a Magyarországon tartózkodó kínai, a Kínában turistáskodó magyarok védelme érdekében van szükség.

Emlékeztetett, hogy Kína az egyik legnagyobb turisztikai küldőország, Budapestre Pekingből, Sanghajból és Csungkingből van közvetlen repülőjárat.

A kínai egyenruhásoknak Magyarországon nem lesznek intézkedési, rendőrségi jogkörei, és önállóan sem járőrözhetnek.

A nyelvi nehézségek leküzdésében nyújtanak segítséget magyar kollégáiknak.

Az államtitkár jelezte, hogy a Szitakötő-projekt kiépítésében kínai fél nem működött közre. Az nem derül ki a válaszból, hogy a kínai rendőrök mikor kezdik magyarországi munkájukat.

Az Economx március elején számolt be a hírről, miszerint egy február közepén megkötött kétoldalú megállapodás keretében a kínai rendőrség tagjai is járőrözhet Magyarországon. Akkor a tárca azt közölte: nem először fordul elő hasonló együttműködés, korábban Horvátországgal is kötött hasonló megállapodást a magyar kormány, továbbá az osztrák rendőrök és láttak már el a magyarokkal közös szolgálatot a Balatonnál. Az érintett városokat, részt vevő rendőrök létszámát, valamint a turisztikai csúcsidőszakokat és helyszíneket és a végrehajtó szervek alakítják majd ki, figyelembe véve a szolgálatszervezési szempontokat.