Az európai közvélemény számára szinte észrevétlenül kötött megállapodást Pekinggel Magyarország még február közepén. Ekkor ugyanis Kína közbiztonsági minisztere, Vang Hsziao-hsziang ORbán Viktorral találkozott Budapesten.

A találkozó során a kínai fél arról beszélt, reméli, hogy elmélyítheti a két ország a kapcsolatait a bűnüldözés és a biztonság területén is, túlmutatva az 'Egy övezet, egy út' projekten. A megállapodás részleteiről azonban semmit nem tudni.

A német Welt cikke ugyanakkor arra mutat rá, hogy a megállapodás ahhoz lehet hasonló, melyet Kína Szerbiával kötött meg. Ott a kínai rendőrség már hivatalosan is engedélyt kapott arra, hogy a kínai turisták által kedvelt területeken járőrözzenek, ellenőrzés céljából.

A kritikusok pedig attól tartanak, hogy Magyarországon is ilyen ellenőrzésekre kerülhet sor a jövőben.

A Safeguard Defenders emberi jogi szervezet 2022-ben fedte fel, hogy Kína illegális rendőrörsök nemzetközi hálózatát működteti azzal a céllal, hogy a világszerte a kínai állampolgárok után kémkedjen, ellenőrizze őket, adott esetben pedig visszavigye őket Kínába.

A Belügyminisztérium is megszólalt

A Telex megkeresésére a Belügyminisztérium (BM) azt nyilatkozta, hogy a jövőben a két ország rendőrei közösen láthatnak el járőrszolgálatot, a megállapodás célja szerint „a két ország idegenforgalmi területei biztonságának javítása a turisztikai csúcsidőszakokban, és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával” – írja az Index.

Nem először fordul elő hasonló együttműködés, korábban Horvátországgal is kötött hasonló megállapodást a magyar kormány, továbbá az osztrák rendőrök és láttak már el a magyarokkal közös szolgálatot a Balatonnál – tette hozzá a tárca. Kiemelték, hogy az érintett városokat, részt vevő rendőrök létszámát, valamint a turisztikai csúcsidőszakokat és helyszíneket és a végrehajtó szervek alakítják majd ki, figyelembe véve a szolgálatszervezési szempontokat.

Szaporodnak a jelek, ki lesz a Karmelita következő nagy vendége

Egyre biztosabb, hogy Hszi Csin-ping, Kína elnöke Magyarországra látogat, mert nemrégiben Budapesten járt a Kínai Népköztársaság közbiztonsági minisztere, aki a kínai elnök idei útját készíthette elő.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább--->