Több oldalleállással kezdte az évet a Magyar Államkincstár (MÁK) informatikai rendszere. A héten többek között a napelem-pályázat indulása után mondott csődöt a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ), ami aztán az egész állami informatikai rendszerben szétterült.

Mindez annak ellenére történt így, hogy az Államkincstárnál, valamint az informatikai rendszerben is nemrég zárult le egy 14,7 milliárd forintnyi uniós támogatásból finanszírozott fejlesztés. A Népszava megemlíti, hogy a MÁK elnöke, Bugár Csaba a projekt zárásakor hangsúlyozta, hogy az új rendszer nagyon biztonságos. Mégis, azóta többször megakadt a rendszer.

Január 4-én például szüneteltek az ügyfélkapus számlanyitás szolgáltatások, valamint az állampapírokhoz és a babakötvényekhez kapcsolódó szolgáltatások. Az állami szerv a leállást karbantartással magyarázta. A lap információi szerint azonban ennél komolyabb a gond.

Belső levelezések alapján többször is központi hiba lépett fel november elején, ahogy a nyugdíj- és társadalombiztosítási rendszerek is akadoztak.

Ezt az államkincstár több épületében és ügyfélszolgálatán is érzékelni lehetett. A két ünnep között az eAdat rendszer volt rövid időre elérhetetlen, szintén központi hiba miatt.

Érdekesség, hogy harmadszor írtak ki tender júliusban a MÁK adott informatikai rendszereinek külsős üzemeltetésére, 3,7 milliárdos keretösszeggel, mely során két érdekes dokumentumra is rábukkant a lap: az egyikben a MÁK elnöke referenciaigazolást adott ki a tenderen induló New Age Softvare Kft.-nek (NAS).

Ebben az elnök egy 1,39 milliárd forint értékű munkát igazolt. Azonban a MÁK főosztályai a Népszavának azt állították, hogy több feladatot nem látott el a cég, vagy nem nyilatkozott róla, továbbá a nyugdíjrendszerek zömének üzemeltetésére és fejlesztésére kötött vállalkozási keretszerződést többször is módosították.

Akadozó felület fogadta az ötmilliós ingyenpénzre pályázókat

Hétfőn tíz órától lehetett előregisztrálni a Napenergia Plusz Programra, többen azonban arra panaszkodnak, hogy a jelentkezési felületre hosszas várakozás után lehet csak belépni, de akkor sem működik.