Nem politikai, hanem személyes döntést hozott Lázár János azzal, hogy 2026-ban nem indul egyéniben az országgyűlési választáson – erről a Rádió7 Közös nevező című műsorában beszélt csütörtökön az építési és közlekedési miniszter.

Elmondása szerint ilyen személyes oknak tekinti, hogy már 49 éves lesz, leélte már az élete első felét, a hátralévő időben inkább az összegzésre fordítaná az idejét.

A fideszes politikus a jövője kapcsán arról beszélt, hogy új kihívások és nagyobb feladatok várnak rá. Azt viszont leszögezte, hogy nem költöznek a családjával Budapestre és a hódmezővásárhelyi polgármesteri posztért sem kíván indulni, mert nem szeretne részt venni a helyi iszapbirkózásban. A jelenlegi városvezetés kapcsán úgy fogalmazott, hogy lezüllesztik a várost, saját magukat hozták méltatlan helyzetbe.

A miniszter megismételte korábbi állítását, miszerint a jövőben sem támogat olyan városvezetést a kormány, amely pénzért elárulta a hazáját. Amennyiben viszont olyan vezetést választanak a vásárhelyiek idén júniusban, amely a hazáját szolgálja, akkor együtt fognak tudni működni. Pozitív példaként hozta fel az ellenzéki vezetésű Szegedet, akikkel stratégiai szövetségben dolgoznak évek óta azért, hogy a városba tudjanak hozni egy nagyberuházást.

Lázár a tarifareform kapcsán megerősítette, hogy az ország- és vármegyebérleten kívül minden más bérlet megszűnik, illetve a kedvezmények rendszerét is egyszerűsítik. Emellett fontos prioritásnak nevezte, hogy a buszokon kártyával fizessen minél több ember.

A Budapest-bérlet kapcsán kialakult vitáról azt mondta, hogy jelenleg nem korrekt az elszámolási rendszer a főváros és az állami fenntartású közlekedési cégek között. A miniszter ezt az igazságtalanságot szeretné megszüntetni, erről hamarosan egyeztetni fognak a főpolgármesterrel, akivel a megállapodás a célja.