Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított, miután álláspontjuk szerint a magyar szuverenitásvédelmi törvény egyes rendelkezései ellentétesek az uniós joggal.

Az Euronews szerint a hivatalos indoklásban az áll, hogy a jogszabály sérti az elsődleges és másodlagos uniós jog számos rendelkezését, köztük az uniós demokratikus értékeket, a demokrácia elvét és az uniós polgárok választójogát, illetve az Európai Unió Alapjogi Chartájában rögzített számos alapvető jogot.

Magyarországnak innentől kezdve két hónap áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a Bizottság által küldött felszólító levélre. Amennyiben a magyar kormány válasza nem elégíti ki az uniós testületet, akkor az eljárást a következő szakaszba léptetik.

A magyar kormány részéről Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár reagált szerda délután az Európai Bizottság döntésére. 

„Brüsszel és a dollárbaloldal gazdái éppen azért támadják a szuverenitásvédelmi törvényt, mert annak az a célja, hogy megakadályozza a külföldi befolyásszerzést a Soros-féle guruló dollárokon keresztül” – írta Facebook-oldalán az államtitkár, aki szerint „tény, hogy a dollárbaloldal fő támogatója Soros György volt a 2022-es kampányban”.

Kovács arra is emlékeztetett, hogy a szuverenitásvédelmi törvény bevezette, hogy külföldről kampánypénzt elfogadni bűncselekmény, amivel a magyar emberek 98 százaléka egyetértett a nemzeti konzultáción, ezért a kormány kitart a törvény mellett.