Megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a költségvetésből 90 milliárd 225 millió forintot biztosítanak a hazai fekvőbeteg-ellátó intézmények lejárt adósságának rendezésre. Jelenleg a tartozásállomány már meghaladja a 130 milliárd forintot is.

Ez az adósságrendezés elengedhetetlenül szükséges a magyar egészségügyi ellátórendszer működőképességének fenntartásához - mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára.

Ugyanakkor ez a lépés tűzoltásnak tekinthető csupán

– véli a főtitkár.

 Megerősítette, hogy az OSZ számításai szerint az egészségügyi intézményrendszer lejárt adósságállománya jelenleg 130 milliárd forint, ami a finanszírozás hiányosságai miatt folyamatosan nő. Ez azt jelenti, hogy az adósságrendezés ellenére, a kórházak lejárt tartozásállománya év végén elérheti az 50 milliárd forintot - mondta Rásky László.

Át kell alakítani az egészségügy finanszírozását

Annak ellenére, hogy az intézmények üzemeltetésének költségeit 2024. január 1-jétől teljes egészében a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság viseli, amennyiben újabb egy évig nem avatkozik be a kormány, és nem enyhíti a kórházak és rajtuk keresztül a beszállítók terheit, a lejárt tartozásállomány a jövő év végére újból meghaladhatja a 100 milliárd forintot. Ez pedig azt jelentené, hogy az elmúlt több mint egy évtized évente keletkező adósságállományának duplájában konzerválódik az ellátórendszer pénzügyi hiánya - sorolta a szakember.

Az OSZ ezért arra kéri a kormányt, hogy folyamatosan monitorozza a tartozásállomány alakulását, és amíg nem történik meg az egészségügy finanszírozásának reformja, a költségvetés rendszeres pluszforrásokkal tartsa elviselhető mértéken a kórházak lejárt adósságállományát.

Októberben írtunk arról, hogy soha nem volt még ilyen magas a kórházak tartozásállománya, akkor az egyetemi klinikákkal együtt 108,2 milliárd forintot görgetnek maguk előtt az intézmények. Az orvostechnikai beszállítók egy közös sajtótájékoztatón beszéltek arról, hogy úgy érzik, már elmentek a falig. Azt mondták: már szeptember végére a kórházi adósságok összege jócskán meghaladta a 100 milliárd forintot is, ekkora kintlévőséggel már nem tudnak megbirkózni, a cégek türelme elfogyott, mivel már hónapok óta hitelekből működtetik vállalkozásaikat.

Néhány napja a Medicina Fórumon Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az intézmények teljesítményét fél évente értékelni fogják és jutalmazni és büntetni fogják a betegellátókat.