A volt emberierőforrás-miniszter azt írta, hogy 2016-ban minisztersége alatt a bicskei gyermekotthon főváros által Bárczy István-díjjal jutalmazott igazgatója a szakterület felterjesztésére kapott kitüntetést, s amikor gyanú merült fel ellene, azonnal felfüggesztette, vizsgálatot rendelt el, az igazgató a büntetőeljárás végén börtönbe került.

A református püspök vele személyesen soha nem találkozott, az igazgató nem nyújtott be kegyelmi kérvényt.

Az igazgatóhelyettes, K. Endre érdekében (akit nem pedofilként ítéltek el) fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel – írta.

A kérvényt nem én nyújtottam be, és nem én terjesztettem fel

– jelentette ki.

Közölte: pedofília bűnének mélységes elutasítása számára soha nem képezte vita tárgyát és nem is fogja. 

Azokra a médiából jövő alaptalan vádaskodásokra és híresztelésekre, amelyek rajtam, mint a Zsinat lelkészi elnökén keresztül egyházunkat, annak zsinati testületét is be akarják mocskolni, a visszautasításon túl nem fogok válaszolni

– írta Balog Zoltán, azzal, hogy kedden nyilatkozatot tesz.

Az egykori miniszter 15 ismert közéleti, tudományos, egyházi és a kultúrát alakító személlyel együtt tagja a köztársasági elnök tanácsadó testületének, ebben a minőségében nem az egyházat képviseli – ismerteti a Telex a birtokába jutott levelet.

A református püspök úgy vélekedett, hogy akár tévedett, akár nem, amikor megbízója kérésére bármilyen ügyben állást foglalt, az kizárólag rá tartozik, az köztársasági elnök a nyilvánosság előtt elmondta, amit szükségesnek tartott.

A sajtóhírek szerint Balog Zoltán fontos szerepet játszott a kegyelmi döntésben, azért lobbizott az államfőnél.

Novák Katalin hétfőn benyújtotta a lemondásáról szóló írásbeli nyilatkozatot az Országgyűlésnek. A jogszabály szerint az államfő az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával lemondhat megbízatásáról, a lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata szükséges. Az Országgyűlés tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy elhatározását újból fontolja meg. Ha a köztársasági elnök az elhatározását írásbeli nyilatkozatával fenntartja, az Országgyűlés a lemondás tudomásulvételét nem tagadhatja meg. Az alaptörvény rendelkezik arról, hogy ha az államfő megbízatása idő előtt szűnt meg, a megszűnéstől számított harminc napon belül az Országgyűlésnek meg kell választania az utódját. A jelöltséghez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének írásbeli ajánlása szükséges.

 

 

 

Orbán Viktor sajtófőnöke: hírlapi kacsa a Balog Zoltánnal kapcsolatos baloldali híresztelés

A kormány és a miniszterelnök nem avatkozik bele az egyházak ügyeibe, tiszteletben tartja az autonómiájukat – közölte Havasi Bertalan.