Csütörtökön leváltották az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetőjét, Jenei Zoltánt. A főigazgatói feladatokat Szondy Zita főigazgató helyettes látja el megbízott vezetőként.

A MedicalOnline információi szerint azért menesztették Jeneit, mert őt tették felelőssé az ágazat gazdasági problémái miatt.

Kedden hozta nyilvánosságra a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) azt az adatsort, amelyben intézményenként közlik, hogy melyik kórház mekkora támogatást kap a számlái kiegyenlítésére.

A lap megjegyzi: erős a szórás az intézmények között, mert míg egyes intézményekben a tartozások 25 százalékának a kifizetésére kaptak forrást, addig másutt, például a Szent Imre Kórházban, azok 95 százalékára.

A menesztés mögött állhat az is, hogy az intézményekről való gazdasági-műszaki üzemeltetés leválasztása sikertelennek bizonyult – értesült a Népszava.

Jenei Zoltán, aki eredeti végzettsége szerint közgazdász,

  • korábban a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, majd később az Országos Rendőr-főkapitányság gazdasági főigazgatója volt;
  • a Belügyminisztériumban helyettes államtitkárként dolgozott, 2006 és 2007 között az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium rendészeti ügyekért felelős szakállamtitkáraként dolgozott;
  • ezt követően az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának gazdasági hivatalvezető-helyettese, majd a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában gazdasági elnökhelyettes volt. 

Fekete péntek a magyar kórházakban, ilyen még nem történt soha

Sosem volt még ilyen magas a kórházak adóssága, mint október végén: most elérte a 125 milliárd forintot is, ami egy hónap alatt 15 milliárd forintos emelkedést jelent, mondta Rásky László, az OSZ főtitkára az Economxnak.