Módosítaná a kormány a köznevelési törvényt, hogy egységes szabályozást hozzon létre az iskolákba be nem vihető és korlátozottan bevihető tárgyakra vonatkozóan.

A rendelettervezet indoklásában arról írnak, hogy az iskolákban a közelmúltban a társadalom jogos felháborodását kiváltó esetek történtek a tanárokkal, illetve a diákokkal szemben. Ezek a verbális, vizuális, illetve fizikai támadások az online és az offline térben egyaránt előfordultak.

A módosítással a tanárok és az iskolaőrök jogosultságot szereznek arra, hogy a diák csomagját és tárolóhelyiségét átvizsgálhassák.

A tervezet a mobiltelefonokkal kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy „az iskolai mobiltelefon-használat jelentős mértékben eltereli a diákok figyelmét a tanulásról, emellett az internetes zaklatásra is lehetőséget teremt. Jelenleg az iskolák házirendje jogosult rendelkezni erről a kérdésről, azonban az okostelefonok egyre nagyobb elterjedése miatt szükséges egy egységes szabályozás, amelyet minden intézményben alkalmazni lehet".

Azt azonban a törvényalkotó leszögezi, hogy azon digitális eszközök esetében, amelyek egy-egy tanórán digitális taneszközként is megjelenhetnek, továbbra is biztosítani kell a lehetőséget arra, hogy ezeket a pedagógus által meghatározott esetekben a diákok tanulási céllal használhassák.

Ismét az elsősök között van a legtöbb évismétlés

Az ide tanévben 4088 kisdiák járja újra az első osztályt, vagyis a kicsik 4,2 százaléka évfolyamismétlő, derül ki a KSH adataiból.