Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat ismertetve elmondta azt is, hogy éves összevetésben az országos átlagos lakbérek 10,5 százalékkal, a budapestiek 10,8 százalékkal nőttek. Éves szinten az országos és a budapesti drágulásnál nagyobb mértékben, 11,2-14,7 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek a dél-dunántúli, az észak- és dél-alföldi régióban. 

“Az albérletárak emelkedése nagyban köszönhető annak, hogy az átlagfizetések jelentős, két számjegyű emelkedést mutatnak a tavalyi szintekhez képest. A drágulás miatt pedig a jelenlegi bérleti díjak már súrolják a fizetőképesség felső határát. Ezt jól szemlélteti, hogy idén az albérletárak havi növekedési üteme lefeleződött, vagyis a januári 1,5 százalékról 0,7 százalékra mérséklődött” – tette hozzá a szakember. 

Lakbérindex változása
Lakbérindex változása
Kép: Ingatlan.com

A bérlők és bérbeadók is készülnek már a főszezonra

“Az áprilisi, havi szintű számokból látott megtorpanás után májusban bekövetkezett fővárosi albérlet-drágulásban szerepet játszott az is, hogy a kereslet is felélénkült, ami a nyári albérletpiaci főszezon előszele lehet. Ilyenkor azok a bérlők aktivizálják magukat, akik az egyetemisták és főiskolások július végi rohama előtt szeretnék megtalálni a következő otthonukat” – fogalmazott Balogh László. 

Az ingatlan.com adatai szerint a bérbeadók is készülnek már az albérletszezonra, mert a kínálat egyre nagyobb ütemben bővül. A kiadó lakóingatlan-hirdetések száma 40 százalékkal nagyobb a két évvel ezelőttinél, június elején összesen országosan több mint 14 ezer kiadó lakás és házból válogathattak a bérlők.  A fővárosban pedig több mint 9 ezer lakóingatlan vár bérlőre.

Az átlagos bérleti díj Budapesten 250 forint. Továbbra is a XI., a XIII. kerületben a legnagyobb a kínálat, ezekben a városrészekben egyaránt 260 ezer forint az az átlagos lakbér. 

A legerősebb albérletpiaccal rendelkező vármegyeszékhelyek, egyben fontos egyetemvárosok közül Debrecent 230 ezer forintos átlagos havi bérleti díj jellemezte június elején. A szegedi albérletek 159 ezer, a pécsiek 140 ezer, a győriek 180 ezer forintnál tartottak ekkor, Miskolcon viszont alacsonyabbak az árak, az átlagértékük ugyanis havonta 110 ezer forint volt június elején.