A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint még 2022 tavaszán kezdeményezett nyomozást az egyik sértett érdekében eljáró ügyvéd. A szövevényes, elhúzódó nyomozás során a rendőrök megállapították, hogy egy, a fővárosban kiterjedt kapcsolatrendszerrel bíró csoport követte el az ingatlancsalásokat.

Az elkövetők hamis adásvételi vagy ajándékozási szerződésekkel tettek szert olyan Balaton-parti és budapesti ingatlanok tulajdonjogára, melynek eredeti tulajdonosai külföldön éltek vagy már meghaltak, illetve végrehajtás terhelte őket.

A megszerzett ingatlanokat a csalók rövid időn belül magánszemélyeknek vagy vállalkozásoknak értékesítették, a vételárat pedig szétosztották egymás között.

A csalók olyanoktól szerezték meg az eredeti tulajdonosok adatait, akik ezek nyilvántartására munkakörükből kifolyólag ráláttak.

A rendőrök eddig 12 férfit és 3 nőt fogtak el, köztük egy 42 éves gödöllői és egy 33 balatonszárszói férfit, továbbá egy 48 éves budapesti nőt. Őrizetbe vételüket követően kezdeményezték a letartóztatásukat.

 

Földbe állt a lakásárak növekedése a legfelkapottabb régiókban

Országosan is mindössze 1,8 százalékkal lettek magasabbak a lakásárak 2023 utolsó negyedévében. Az idei évben is mérsékelt maradhat az áremelkedés.