Országosan mindössze 1,8 százalékkal voltak magasabbak a lakásárak 2023 utolsó negyedévében az előző év azonos időszakához képest – ez derült ki az ingatlan.com lakásárindexéből.

Az év egészét tekintve 16-17 százalék lehetett az infláció, vagyis reálértéken a lakásárak minimális növekedése jelentős csökkenést jelent.

Az 1,8 százalékos nominális növekedés drasztikus lassulást jelent a korábbi évekhez képest, mivel a 2019 és 2022 közötti időszak utolsó negyedéveit tekintve 20-24 százalékos volt az éves áremelkedés üteme. Ez alól csak a 2020-as év volt kivétel, amikor a koronavírus-járvány miatt 6 százalékra lassult az éves lakásdrágulás tempója.

Az ingatlan.com lakásárindexe ugyan átlagosan 1,8 százalékos emelkedésről tanúskodik, azonban az ország egyes régiói között jelentős, egyben ellentétes előjelű változások voltak láthatóak a tavalyi évben.

A gazdaságilag a legfejlettebb országrészek közé sorolt nyugat-dunántúli régióban például majdnem 5 százalékkal nőttek a lakásárak a múlt év utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz képest. Az észak-alföldi régió - köszönhetően az ottani fejlesztéseknek, egyebek mellett a Debrecen-környéki gyárberuházásoknak - még ennél is nagyobb, 5 százalékos meghaladó áremelkedéssel zárta az év utolsó hónapját

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A teljes lakáspiacot nézve a legfelkapottabbnak számító fővárosi és Pest vármegyei lakáspiacon gyakorlatilag elmaradt a drágulás, mivel mindössze 0,4, illetve 0,8 százalékos volt az árnövekedés

Az idei évben a szakértő fordulatra számít a lakáspiaci forgalmat tekintve. A tavalyi visszaesés után növekedhet az adásvételek száma részben a csok plusz indulásának és a falusi csok bővítésének, részben pedig a korábban elhalasztott vásárlások pótlásának és az egyre lejjebb ereszkedő lakáshitel-kamatoknak köszönhetően.

A lakásárak növekedése viszont idén még elmaradhat a forgalom erősödéséhez képest, országos szinten 3-8 százalék között mozoghat 2024-ben.

Az idei év kapcsán az ingatlanpiac kilábalására számít közleményében a Balla Ingatlan is. Balla Frigyes operatív igazgató szerint a 2023-as év az ingatlanpiac számára az elmúlt 10 év legnehezebb és leggyengébb forgalmát hozó éve volt, ezt követően 2024 egy „átmeneti év” lesz. 

Az ingatlanpiaci tranzakciószám 2024-ben 15-20 százalékkal növekedhet, vagyis elérheti a 100-120 ezres szintet az év végére. Ez még mindig kisebb, mint a korábbi években megszokott számok, azonban mégis reménykeltőnek tekinthető az ingatlanszakma számára.